Muzičko putovanje
3

Vrhunski program u nastavku 24. Sarajevskih večeri muzike

Klix.ba
Drugi koncert kamerne muzike u okviru 24. SVEM-a posebno je posvećen gostu iz Slovenije, hornisti Boštjanu Lipovšeku. Ovaj dragi sarajevski gost za ovu priliku posebno je okupio svoje kolege i prijatelje za jedno posebno muzičko putovanje koje će se u srijedu, 16. maja, s početkom u 20 sati biti održano u Bošnjačkom institutu.

Lipovšeku će se na pozornici pridružiti njegova supruga, uspješna flautistica Milena Lipovšek, te gudački kvartet kojeg čine članovi Simfonijskog orkestra RTV Slovenije: Kana Matsui, Gea Pantner Volfand, Jožef Bisak i Maruša Bogataj. Sarajevsku publiku očekuju izvedbe djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, Leona Sinigaglie i Erica Ewazena.

Fondacija za muzičke umjetnosti pripremila je i jedan gitaristički recital. Riječ je o koncertu mladog i uspješnog gitariste Petrita Çekua koji će se u četvrtak, 17. maja u 20 časova održati u Crkvi sv. Josipa na Marijin-Dvoru. Ovaj umjetnik koji je svoju karijeru gradio od rodnog Kosova, preko Hrvatske do SAD-a, koncertira širom svijeta izvodeći neka od najznačajnijih djela gitarističkog repertoara. Sarajevsku publiku na koncertu očekuju dinamične izvedbe djela Johanna Sebastiana Bacha, Franza Schuberta, Dionisia Aguada i Francisca Tarrege.

Svečano zatvaranje 24. izdanja festivala Sarajevske večeri muzike bit će upriličeno u petak, 18. maj, u 20 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu uz vrhunskog ruskog violinistu Sergeja Krylova. Krylov će premijerno nastupiti sa Sarajevskom filharmonijom i maestricom Samrom Gulamović izvedbom čuvenog Koncerta za violinu i orkestar u D-duru ruskog majstora Petra Iljiča Čajkovskog. Ovaj umjetnik nastupa u najvećim koncertnim dvoranama svijeta uz velike svjetske orkestre poput Dresden Staatskapelle, Sanktpeterburške filharmonije, Londonske filharmonije, Ruskog nacionalnog orkestra, Orkestra Mariinsky teatra, Filarmonica della Scala, Accademia di Santa Cecilia, Orchestre Philharmonique de Radio France, DSO Berlin, Konzerthaus Orchester Berlin, te sa dirigentima kao što su Dmitri Kitayenko, Mikhail Pletnev, Valery Gergiev, Vasily Petrenko, Fabio Luisi, Roberto Abbado, Vladimir Ashkenazy, Yuri Bashmet i drugi. Njegov prvi nastup u Sarajevu bit će upotpunjen orkestarskim izvedbama djela Georgesa Bizeta i Mauricea Ravela.

Ulaznice možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo ili na mjestu koncerta uoči događaja.