Kultura
0

Vrhunski muzičari u kvintetu Davea Hollanda

Sarajevo-x.com
Robin Eubanks
Robin Eubanks
Kvintet britanskog kontrabasiste i trostrukog dobitnika grammyja Davea Hollanda, koji će nastupiti 4. novembra na glavnoj sceni 14. Jazz Festa Sarajevo 2010, osim lidera benda kojeg kritika smatra jednim od najznačajnijih živih basista, čine vrhunski instrumentalisti i autori: saksofonista Chris Potter, trombonista Robin Eubanks, multiinstrumentalista Steve Nelson i bubnjar Nate Smith.

Potter je prije devet godina nastupio na Jazz Festu u duetu sa Daveom Hollandom, održavši nezaboravan koncert. Ovaj multiinstrumentalista koji osim saksofona, kao glavnog instrumenta, svira klavir i gitaru ima bogatu diskografsku karijeru i saradnje sa nekim od najvećih muzičara današnjice što mu je donijelo značajna priznanja, kao i nominaciju za grammy u kategoriji najbolje jazz solo partije.

Zajedno sa Johnom Scofieldom i kolegom iz benda Robinom Eubanksom trenutno predaje na njujorškom univerzitetu. Eubanks, kojeg je Downbeat magazin već pet puta proglašavao trombonistom godine, zajedno sa Nelsonom, koji svira marimbu i vibrafon, umjetnici su čije su solo partije podjednako dojmljive kao i grupno muziciranje u ovom kvintetu vrhunskih muzičara.

Petog člana kvinteta Natea Smitha Holland je upoznao u vrijeme dok mu je predavao na studijama, što je rezultiralo zajedničkom saradnjom. Smith komponira, piše pjesme i producira, a radio je i na pjesmi Michaela Jacksona "Heaven Can Wait" objavljenoj na CD-u "Invincible".

O kakvom kalibru umjetnika je riječ, svjedoči i citat Davea Hollanda: “Tokom godina sarađivao sam sa Smithom u više navrata, a kada je došlo vrijeme da za bend odaberem novog bubnjara, on je bio na vrhu liste. Zapravo, liste nije ni bilo, on je bio jedini.” Kvintet Davea Holland je po općoj ocjeni jedan od najboljih akustičnih sastava u jazzu danas.