Kraj prvog mjeseca
55

Vrhunske predstave na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo u posljednjoj sedmici januara

Klix.ba
Narodno pozorište Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Narodno pozorište Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
U posljednjoj sedmici januara u Narodnom pozorištu Sarajevo možete pogledati vrhunska pozorišna ostvarenja.

U utorak, 22. januara, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izveden baleta "Okovani Prometej" u koreografiji i režiji Belme Čečo Bakrač koja je napisala i libreto prema motivima Eshilove tragedije "Okovani Prometej".

"Okovani Prometej" (Foto: Arhiv/Klix.ba)

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Balet NPS uz goste iz Beograda Milana Rusa i Igora Pastora, hor Oper NPS i Sarajevska filahrmonija pod dirgentskom palicom Nade Matošević Orešković.

U srijedu, 23. januara, bit će izvedena dramska predstava "Gazi Husrev–beže ili: Bukagije" rađena prema tekstu Džemaludina Latića. Adaptaciju teksta i dramaturgiju je uradio Hasan Džafić, a režiju potpisala Tanja Miletić-Oručević. Ovu predstavu možete pogledati i u utorak, 29. januara.

"Gazi Husrev–beže ili: Bukagije" (Foto: I. Š./Klix.ba)

U subotu, 26. januara, na sceni NPS bit će izvedna opera Wolfganga Amadeusa Mozarta "Čarobna frula" u režiji Muhamdea Hrustanovića. U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Josip Šego.

"Čarobna frula" (Foto: Klix.ba)

"Kao obavezna operska literatura, a pogotovo u teatrima njemačkog govornog područja, ističe se jedno posebno djelo koje je komponovao fenomen umjetničke muzike - Wolfgang Amadeus Mozart. 'Čarobna frula' je opera namijenjena svim generacijama", rekao je Hrustanović.

Sve predstave počinju u 19:30 sati, a ulaznice možete rezervisati i kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo koja radi svakim danom osim nedjelje u dva termina od - 9 do 11:30 i 15:30 do 19:30 sati.