{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Vremenski tunel" za kraj pozorišnih igara

F
9.6.2007. u 09:53
0
0
"Vremenski tunel" za kraj pozorišnih igara
0
"Vremenski tunel" za kraj pozorišnih igara
Kao zadnju od sedam izabranih predstava za ovogodišnje Pozorišne /Kazališne igre Bosne i Hercegovine "Jajce 2007" publika je u petak u Domu kulture imala priliku vidjeti predstavu Pozorišta mladih Sarajevo "Vremenski tunel" Nenada Veličkovića u režiji Admira Glamočaka.
Predstava "Vremenski tunel" govori o tri studenta (dva mladića i djevojka) koji ulaze u “Bosansku piramidu sunca”, tražeći dokaze koji će potvrditi ili pobiti teoriju o Bosni kao kolijevci civilizacije.

Tako počinje njihovo putovanje kroz vrijeme i historiju Bosne i Hercegovine. Naime, ono što je izgledalo kao obična rupa u padini brda pretvara se u vremenski tunel, tunel iz kojeg izlaz vodi uvijek u neki drugi dio bosanskohercegovačke historije. Susreću Ivana de Kazamarisa, Aliju Sirotanovića, Gavrila Principa, Bašeskiju, Šantića i Ćorovića (i Eminu?), Valtera Perića, Branislava Nušića, borce ispod sarajevske piste…
U svim tim susretima na različite načine oni otkrivaju da su okolnosti i protagonisti drugačiji, ali da je suština političke nestabilnosti u Bosni ista u svim vremenima, i da je posljedica (podjednako) koliko stranih utjecaja i aspiracija toliko domaće indiferentnosti i neobrazovanosti.

Situacije i ličnosti s kojima se suočavaju istovremeno djeluju i na same protagoniste: koliko su njih troje žrtve naslijeđenih trauma i zabluda, a koliko sami doprinose etičkom i političkom kolapsu države u kojoj su rođeni? Ili, kako navodi seletorica ovogodišnjih igara Kaća Dorić "ovaj komad na urnebesno komičan način govori o nama, našoj prošlosti, našim iluzijama i našim mitovima".

U predstavi glume: Ajla Cabrera, Alen Muratović, Aldin Omerović, Alija Aljović, Sanjin Milavić, Semir Krivić, Edhem Husić, Drago Buka, Sead Bejtović, Suada Ahmetašević, Elma Ahmetović i Mirza Tanović.

Scenograf i kostimograf je Amela Vilić, a autori muzike su Nedžad Merdžanović i Hamdija Salihbegović.

Nakon predstave održan je okrugli stol na kojem su govorili kritičar Vojislav Vujanović i članovi stručnog žirija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: