Kultura
32

Vremenske kapsule SASFC Pulsar u Noći muzeja

Piše: A. U.
U okviru svog Zvjezdanog eventa u Noći muzeja 2013., članovi Sarajevskog SF kluba (SASFC) Pulsar napravit će tri vremenske kapsule, koje će se otvoriti nakon 20, 50 i 100 godina.

Sve institucije kulture koje učestvuju u Noći muzeja i svi njihovi sadržaji koje odaberu bit će pohranjeni u tri istovjetne kapsule, sa različitim vremenskim kodom.

"Muzejska i arhivska građa koja nam bude dostupna i donirana za ovu svrhu, snimke predstava, baletnih performansa, koncerata, najvažnije knjige, fotografije, likovna umjetnost i sve što, zahvaljujući modernoj tehnologiji, možemo pohraniti na CD-ove, DVD-ove i USB stickove bit će stavljeno u kapsule. Osim segmenta kulture, u realizaciji eventa se mogu pridružiti i doprinijeti i svi ostali važni segmenti u bosanskom društvu danas. sve što oblikuje našu stvarnost i sve što je određuje. Zamrznut ćemo sadašnji trenutak, i za 20, 50 i 100 godina ćemo, mi ili neko drugi, napraviti uporedbu svega što je određivalo naš aktuelni trenutak. Interaktivnost ovom događaju dat će i vaše poruke koje ćete poslati u budućnost, vašim potomcima, novim generacijama ili samim sebi", navela je za Klix.ba Samra Koričić, predsjednica SASFC Pulsar.

Na kojim mjestima će se pohraniti kapsule odlučit će se naknadno, a to će biti na nekim od značajnih lokacija, koje čuvaju i arhiviraju najvrjednije artefakte ove zemlje.

Zvjezdani event Noći muzeja je početak Projekta Vremenska kapsula koji će u narednih mjesec dana, u koordinaciji sa svim relevantnim institucijama u gradu i državi realizirati SASFC Pulsar.

Zvjezdani event i pravljenje vremenskih kapsula održat će se na platou i u unutrašnjosti Historijskog muzeja BiH, 18. maja od 22 do 23 sata.