Kultura
0

"Vragolasta djevojka" - vesela baletna predstava koja će vas oduševiti

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Baletna predstava koja je bila inspiracija romantizmu u baletskoj umjetnosti "Vragolasta djevojka" nakon deset godina ponovo će 13. i 14. decembra biti igrana na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS).

Koreografiju i libreto za ovu obnovu baleta "Vragolasta djevojka" kompozitora Ferdinanda Herolda i Petera Ludwiga Hertela, uradio je Vasiliy Medvedev.

Ovaj balet u tri čina, iz žanra komedije, bit će izveden u dvije glumačke podjele, gdje će glavne uloge ostvariti Nataša Pavlović i Tamara Ljubičić (Liza), Mihail Mateescu i Boris Vidaković (Colas), te Evgeny Gaponko i Adnan Đindo.

Predstava će biti izvedena uz učešće Sarajevske filharmonije, pod dirigentskom palicom Samre Gulamović.

Umjetnička direktorica Baleta NPS Edina Papo istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je riječ o jednom od baleta kojeg svaki solista poželi u svom radu, kao i da utjelovi likove iz te predstave. Riječ je, kazala je, o likovima koji su obilježili epohe velikih igrača, pa i u Sarajevu.

"Donijeti u klasični balet ovakav lik kao što je Liza veliki je podvig - tu su potrebni estetika, stil, manir i htijenje da se uđe u tako zahtjevnu ulogu. To važi i za mušku ulogu Colosa, dok su Madam Simone igrali igrači koji su donijeli slavu ovom sarajevskom pozorištu", kazala je ona.

Nataša Pavlović koja prve večeri igra Lizu naglasila je izvanrednu saradnju s kolegama, te veliko zadovoljstvo rada na ovom komadu.

"Imala sam ludu sreću da sam se odmah pronašla u ulozi Lize i s velikim užitkom sam radila na izgradnji lika. Liza je pomalo vragolasta, prkosna, ali i naivna, te zaljubljena u Colosa. Mnoštvo je komičnih scena upakovano u klasičnu formu, uz izuzetno zahtjevnu koreografiju", naglasila je ona.

Za Tamaru Ljubičić, koja će lik Lize utjeloviti drugu večer izvedbe, "Vragolasta djevojka" predstavlja veliki izazov s obzirom na složenu i veoma zahtjevnu koreografiju.

"Ova će mi predstava puno značiti za buduću karijeru",kazala je ona.

Boris Vidaković naglašava da mu je ovo prva klasičnija predstava, potvrdivši da je tehnički i glumački uloga jako zahtjevna.

Direktorica Sarajevske filharmonije i dirigentica u predstavi Samra Gulamović podvlači da je za nju ova predstava izazov jer je posebna, vesela i puna duha. Muziku u njoj opisuje jako pitkom i slušljivom, kao i da dosta odgovara svemu što se dešava na sceni.

Prva verzija baleta "Vragolasta djevojka" izvedena je pod drugačijim imenom 1789. godine u Bordeauxu u koreografiji Jeana Daubervala, prema njegovom libretu i muzičkoj podlozi od 55 prilagođenih popularnih francuskih narodnih pjesama nepoznatih autora. Naslov "Vragolasta djevojka" počeo se koristiti od 1791. godine kada je izveden u Kraljevskom pozorištu Pantheon u Londonu.