{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Voli me, ne voli me": Umjetnik Mersud Selman o položaju žene u romskoj porodici

1.9.2015. u 15:01
36
5
"Voli me, ne voli me": Umjetnik Mersud Selman o položaju žene u romskoj porodici
36
Zahvaljujući talentu na vrijeme prepoznatom u školi, životni put Mersuda Selmana iz Bihaća, likovnog umjetnika romske populacije, bitno se razlikuje od života vršnjaka u njegovom okruženju.
Još kao dječak, prodajući slike, počeo je zarađivati od vlastite umjetnosti. U Bihaću je završio Srednju umjetničku školu, a potom diplomirao slikarstvo na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci u klasi profesora Vese Sovilja.

Od ove jeseni, Mersud Selman će biti postdiplomac na studiju u Budimpešti. Prije toga, sarajevskoj publici u galeriji Zvono predstavit će se fotografijama i instalacijama iz ciklusa "Voli me, ne voli me".

Svojim umjetničkim radom ovaj mladi autor želi skrenuti pažnju na poziciju žene u romskoj porodici.

"Žena u romskoj porodici je često žrtva zlostavljanja. Romi se već sa 18 godina smatraju starim, posebno žene, koje tada postaju 'teret' za porodicu. Od njih se isključivo očekuje da se udaju, a to nerijetko vodi u nove probleme", kaže Mersud Selman i dodaje da je svjestan kako svojim radom ne može promijeniti puno, ali mu je važno da kroz umjetnički angažman skrene pažnju na poziciju žene u romskoj zajednici te pokuša doprijeti do onih koji nisu sposobni da vole.

Mersud Selman je rođen 1987. u Bihaću gdje je završio Srednju umjetničku školu. Na Akademiji umjetnosti u Banja Luci diplomirao je slikarstvo. Izlagao je u Banjoj Luci, Bihaću, Sarajevu, Milanu i Beču.

Izložba Mersuda Selmana u galeriji 'Zvono' bit će otvorena u četvrtak, 3. septembra u 21.00.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: