{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Vlasti u BiH moraju zaštiti gay populaciju"

S
19.9.2008. u 12:00
0
95
"Vlasti u BiH moraju zaštiti gay populaciju"
0
"Vlasti u BiH moraju zaštiti gay populaciju"
Bosanskohercegovačke vlasti moraju garantovati sigurnost svim lezbijkama, homoseksualcima, biseksualcima i transeksualcima, te osigurati poštivanje njihovih ljudskih prava i sigurno okruženje bez nasilja i govora mržnje, poručuje Amnesty International.
"Aktivisti za prava homeseksualaca iskoristit će Queer festival kako bi javnosti prenijeli svoju poruku o jednakosti pred zakonom i okončali diskriminaciju. Međutim, u danima pred Festival određene medijske kuće sprovode intenzivnu homofobijsku kampanju koja samo podgrijava već dovoljno jake predrasude i mogla bi potaknuti na nasilje", izjavio je direktor programa za područja Evrope i centralne Azije, pri spomenutoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava, Nicola Duckworth.

"Mediji poput Dnevnog Avaza i SAFF-a koristili su ponižavajući jezik kada su govorili o lezbijkama i homoseksualcima. Pozivali su na linč, kamenovanje, polijevanje benzinom i protjerivanje iz zemlje organizatora prvog Queer festivala u Sarajevu. Internet je pun prijetnji smrću pojedinim aktivistima za prava homoseksualaca, te su iznošeni javni apeli da se spomenuti festival otkaže", navodi se u saopštenju Amnesty Internationala.

U saopštenju se također naglašava da Amnesty International snažno osuđuje gore navedenu upotrebu homofobnog jezika i jezika mržnje u medijima, te da medije poziva da se sjete svoje odgovornosti da osiguraju tolerantno okruženje i preuzmu konstruktivnu ulogu razbijanja predrasuda.

"Vlasti u BiH dužne su štititi prava gay populacije kako bi ista mogla slobodno izražavati svoja mišljenja i poglede na svijet. Bh. vlasti moraju pravovremeno istražiti svaki i bilo koji slučaj prijetnji usmjerenih ka ovoj populaciji i počinioce izvesti pred lice pravde", odlučno je poručio Duckworth.

Podsjećamo, "Queer Sarajevo Festival" trebao bi se održati od 24. do 28. septembra 2008. godine u Sarajevu u organizaciji nevladine organizacije "Udruženje Q". Spomenuti festival kulture i umjetnosti će obuhvatiti izložbe, performanse, javne diskusije i prikazivanje filmova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: