Kultura
0

Vlasti moraju preispitati svoj odnos prema kulturi

Klix.ba
U okviru obilježavanja Prešernovog dana, Slovenskog kulturnog praznika, Slovensko kulturno društvo <b>«Cankar»</b> je organiziralo i tribunu <b>«Poslanstvo nacionalnih kulturnih društava u višenacionalnoj sredini»</b> koja je održana 24.februara 2003.g. u Ovalnoj sali Gradskog vijeća.

Učesnici tog skupa su smatrali potrebnim uputiti saopćenje, koje možete pročitati u nastavku...

Saopštenje učesnika Cankarjeve tribune na temu «Poslanstvo nacionalnih kulturnih društava u višenacionalnoj sredini» koja je održana 24. februara 2003. god. u Ovalnoj sali Gradskog vijeća:

"Na današnjem susretu kojem smo se odazvali na poziv Slovenskog kulturnog društva Cankar, želimo izraziti zahvalnost SKD Cankar na organizaciji ove tribine, čestitati im desetogodišnjicu djelovanja od posljednje obnove, zatim čestitati Bošnjačkoj zajednici kulture «Preporod» 100 godina od osnivanja, kao i svim drugim zajednicama njihove jubileje i događaje koje ova društva obilježavaju u kulturnoj tradiciji svojih zajednica.

Izražavamo zadovoljstvo konstatirajući, da su nacionalna kulturna društva nosioci značajnih kulturnih aktivnosti u našoj sredini, te da svojim djelovanjem razvijaju svijest o kulturnoj raznolikosti, doprinose izgradnji društva u medjusobnom razumijevanju i uvažavanju. Vjerujući da sredina u kojoj djelujemo vrednuje našu ulogu i djelovanje, očekujemo da nam pomogne i omogući uslove za naš rad.

Dešava se suprotno: formalizam ima prednost u odnosu na suštinu, bez obzira na efekte birokratskih postupaka. Stoga izražavamo zabrinutost i upućujemo protest odgovornim strukturama vlasti povodom aktualnih deložacija Hrvatskog kulturnog društva «Napredak» i «La Benevolencije» iz njihovih prostora, te zahtijevamo da se donesena rješenja preispitaju. Smatramo da bi pozicija kulturnih i nacionalnih zajednica te pitanjima zakona o restituciji trebala biti razmatrana u ravnopravnom dijalogu sa zakonodavcem.

Zabrinuti smo nebrigom kada su u pitanju insitucionalna obilježja poput Muzeja Grada, i Muzeja Jevreja koji je njegovi dio; stanja Zemaljskog muzeja, te općenito odnosom nadležnih Kantonalnih i državnih organa prema kulturi, kulturnom djelovanju, institucijama kulture i kulturnim društvima.

Pozivamo nadležne strukture vlasti da preispitaju svoj odnos prema kulturi, te da se otvore za dijalog sa njenim nosiocima."

Učesnici tribine «Poslanstvo nacionalnih kulturnih društava u višenacionalnoj sredini» koji stoje u potpisu ovog saopćenja su Ibrahim Spahić, moderator; Jakob Finci, «La Benevolencija»; Stevo Latinović, SKPD «Prosvjeta»; dr.Munib Maglajlić, BZK «Preporod»; Tomislav Batinić, HKD «Napredak»; Ljiljana Testen, Petar Skert, Zoran Doršner, SKD «Cankar»; Zdravko Latal, Udruženje Italijana; Hodžić Vejsil, UG porijeklom iz Sandžaka; Muharem Zejnulahu i Suada Adjani, Zajednica Albanaca; Ljerka Lajtner, Česka Beseda; Slavka Ćurić i Ibrahimagić Vasilka, Udruženje Makedonaca.