{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Vjetrenicu" na popis UNESCO-a

F
4.4.2007. u 18:26
0
0
"Vjetrenicu" na popis UNESCO-a
0
"Vjetrenicu" na popis UNESCO-a
Federalni ministar okoliša i turizma dr. Nevenko Herceg susreo se u Mostaru s ambasadoricom Bosne i Hercegovine pri UNESCO-u Željanom Zovko. Tokom susreta razgovarano je i o kandidaturi pećine “Vjetrenica“ na Popis svjetske baštine UNESCO-a.
Ministar Herceg je, između ostalog, naglasio da se radi o izuzetnom prirodnom bogatstvu koje zaslužuje pozornost svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini i da je dosta urađeno kad je u pitanju istraživanje pećine "Vjetrenica", ali da Bosna i Hercegovina nema potrebite institucije koje bi štitile prirodna bogatstva u našoj zemlji. On je, također, istaknuo da je šire područje mjesta Zavala, gdje se nalazi pećina “Vjetrenica“, geomorfološki raznoliko i da posjeduje vrlo izraženu koncepciju biodiverziteta.

Veleposlanica Bosne i Hercegovine pri UNESCO-u Željana Zovko je izrazila zadovoljstvo senzibilitetom prioriteta za zaštitu prirodne baštine i dala punu podršku kandidaturi pećine “Vjetrenica“ za Popis svjetske baštine. Također je naglasila da je jedan od UNESCO-vih prioriteta za ovo područje, upravo zaštita prirodne baštine.

Ministar Herceg i veleposlanica Zovko su izrazili zabrinutost povodom najave da Dubrovačko-neretvanska županija vrši pripreme izgradnje odlagališta otpada na lokalitetu Badovine rupe između sela Majkova i Mravnica, mjesta na granici prema Bosni i Hercegovini, koje se nalazi u neposrednoj blizini pećine “Vjetrenica“.

Mnoge životinjske vrste žive u vrlo ograničenim ekološkim nišama podzemnog sustava, čime bi i najmanje narušavanje prijetilo njihovom nestanku, pa je to jedan od razloga više da se Odluka o izboru lokacije za odlaganje otpada promijeni, zaključeno je, saopćio je Ured ministra Hercega.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: