Kultura
0

Visoko: Večeras otvaranje manifestacije "Dani Zaima Muzaferije"

FENA
Izložbom "55 godina pozorišnog amaterizma u Visokom" koja će biti postavljena u Zavičajnom muzeju, večeras će biti otvorena kulturna manifestacija "Dani Zaima Muzaferije", posvećena jednom od najistaknutijih bh. glumaca.

Predsjednik Udruženja građana za afirmaciju kulture "Ars Tragovi", koje je i organizator manifestacije, Rasim Kadić kazao je za Fenu da će izložbu otvoriti doajen visočkog glumišta Pavle Ilić, koji je zajedno s Muzaferijom i nekolicinom drugih poklonika umjetnosti osnovao Teatar Total.

On ističe veliki ponos Visočaka Teatrom Total, jer "rijetko koja čaršija u Bosni danas ima pozorište", dok ovo visočko djeluje u kontinuitetu već 55 godina, što je godišnjica dostojna poštovanja.

Izložbom će biti predstavljena retrospektiva predstava izvedenih tokom pet decenija na sceni Teatra Total. Tu će biti izloženi pozorišni plakati, afiše, fotografije, novinski članci, nagrade i priznanja koje su osvojili glumci i reditelji te izbor nošnji i predmeta korištenih u najznačajnijim komadima.

Ovaj teatar, ističe Kadić, već treću godinu u okviru manifestacije priredi i premijernu izvedbu, a ove je godine riječ o predstavi "Orkestar Titanik" koja će biti izvedena 24. novembra. To potvrđuje aktivni kontinuitet rada te teatarske kuće.

"Dani Zaima Muzaferije" ove će godine donijeti niz različitih kulturnih događanja čiji je cilj njegovanje sjećanja na Muzaferiju i uloge kojima je ostavio trajan pečat u bh. kinematografiji.

Na repertoarskoj će se ponudi naći dva teatarska dana te jedna filmska noć.

U Gradskom kinu Visoko večeras će prvi put gostovati Bosansko narodno pozorište iz Zenice, čiji će ansambl izvesti predstavu "Kišna sonata." Bit će predstavljen i katalog "Tragovi 2006." kojim je objedinjena kulturna ponuda prošlogodišnje manifestacije.

"Deset sati filma" naziv je programa drugog dana manifestacije kojim će biti predstavljena revija kratkih igranih filmova reditelja Ahmeda Imamovića, Nedžada Begovića, Šemsudina Gegića, Namika Kabila, Alena Drljevića, Tarika Hodžića i Srđana Vuletića.

Slijedit će premijerna projekcija Vuletićevog filma "Teško je biti fin", dok će subota najmlađoj publici donijeti animirani film "Obitelj Robinson" koji će biti prikazan za 400 djece iz svih šest osnovnih škola s područja Visokog.

U MŠC "Hazim Šabanović" u subotu će biti otvorena izložba "Mapa grafika Visokog".

Manifestacija će biti završena 24. novembra koncertom grupe "Regina" u Gradskom kinu Visoko.