|

Visoka dužnosnica UN-a Phumzile Mlambo-Ngcuka posjetila Galeriju 11/07/95

Visoka dužnosnica UN-a Phumzile Mlambo-Ngcuka posjetila Galeriju 11/07/95
0
Klix.ba
4.11.2019. u 10:56
4
komentara
0

dijeljenja
Visoka dužnosnica UN-a Phumzile Mlambo-Ngcuka posjetila Galeriju 11/07/95
Phumzile Mlambo-Ngcuka, generalna podsekretarka Ujedinjenih nacija i izvršna direktorica UN Women, agencije posvećene ostvarivanju rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena, posjetila je jučer Galeriju 11/07/95.
Delegaciju na čelu sa Phumzile Mlambo-Ngcuka kroz Galeriju je proveo Tarik Samarah, direktor i osnivač Galerije, koji je kroz objašnjena fotografija izloženih u okviru stalne galerijske postavke, govorio o posljedicama genocida u Srebrenici.

Stalna postavka Galerije 11/07/95, kroz različite dokumentarne i umjetničke forme, nastoji da prezentira suštinu priče o genocidu u Srebrenici, uzroke i posljedice ovog zločina, kao društvene mehanizme koji generiraju nasilje.

Phumzile Mlambo-Ngcuka, naročito dirnuta temom i sadržajem Galerije 11/07/95, posebno je bila zainteresovana za trenutno stanje preživjelih žena Srebrenice i postojanje sistema psihosocijalne podrške preživjelima.Nakon prolaska kroz Galeriju, Phumzile Mlambo-Ngcuka razgovarala je s Harizom Halilovićem, profesorom RMIT Univerziteta (Centre for Social and Global Studies,
RMIT University) koji je govorio o identitarnim posljedicama s kojima se susreću
preživjeli s obzirom na trenutno stanje u BiH.

"Ova beskrajna temporalnost i iščekivanje prošlosti se protežu i kroz vrijeme i kroz prostor, i ostavljaju ratne udovice s ograničenim mogućnostima da nastave dalje i ponovno se otkriju u nekim novim ulogama i identitetima", rekao je, između ostalog, Halilović.

Na kraju posjete, Tarik Samarah je Phumzile Mlambo-Ngcuka poklonio print fotografije na kojoj je prikazana majka iz Srebrenice ispred kuće Ane Frank u Amsterdamu, kao i katalog izložbe "Srebrenica".
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...