Kultura
249

"Viski i mlijeko": Film o bh. mladosti koja ne zna kojim putem treba ići

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Posljednja klapa kratkog igranog filma "Viski i mlijeko" pala je danas u prostorijama poslovnice Hypo Alpe Adria banke. Ovim činom okončano je snimanje filma koje je trajalo sedam dana na različitim lokacijama u Sarajevu.

Film "Viski i mlijeko" je priča o nesuđenoj studentici glume. Nakon što treći put ne položi prijemni ispit za studij glume, Lina (20) iznenadno dobije ponudu da igra u jednom filmu. U pokušaju da potpuno razumije ulogu kleptomanke, počinje da krade i u stvarnom životu. Film je režirao Miroslav Mandić.

"Na svakom filmu radim iz potrebe da nešto pokušam reći. Kako stalno putujem stekao sam utisak da je omladina u Sarajevu puna energija koju nema gdje da potroši. To je film o mladim ljudima koji nemaju prostor i način da tu energiju upotrijebe produktivno, pa je upotrebljavaju kako znaju, a nekad i u divljanju, odnosno u nekom smislu koji nije ispravan. Imao sam potrebu da se to kroz film kaže", rekao je Mandić.

Prikupljanje sredstava za ovaj film nije bilo nimalo jednostavno. Fondacija za kinematografiju dala je, kako je Mandić rekao, vrlo mala sredstva, nešto novca su dobili iz Slovenije, a pomogla im je i Hypo - Alpe - Adria banka. Scene su snimane u prostorijama ove banke, na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, na ulicama Sarajeva, u policiji, te na Bijeloj tabiji.

Glavnu ulogu u filmu "Viski i mlijeko" tumači 22-godišnja Luna Zimić Mijović.

"Bilo je ludo i nezaboravno. Snimali smo puno na super lokacijama koje odražavaju Sarajevo. Iako će film u konačnici biti crno-bijeli, vidjet će se sve što Sarajevo jeste i omladinu u njemu, a to smo Amar Čustović i ja koji upadamo u svakakve probleme. Glumim djevojku koja predstavlja omladinu koja ne zna kuda da kanališe svoju energiju i prikazujemo svojevrsno čistilište u koje upadamo kao mladi. Ne znamo kuda dalje i ne znamo ni gdje smo ni gdje želimo ići, ne znamo ni sami šta je problem", kaže mlada glumica koja je publici postala poznata po glavnoj ulozi u filmu "Grbavica".

Iako nam nije htjela otkriti detalje, Zimić Mijović je kazala kako kraj neće biti onakav kakav je Lina sanjala.

"Kada nemaš nekog određenog puta kuda ideš onda zamišljaš puno. Uvijek se drugačije desi nego što se zamišljalo, a film ima dozu realnosti u sebi i ne ispadne onako kako se Lina nadala. Mislim da ispadne puno bolje", kazala je Zimić Mijović.

Datum premijere filma bit će poznat nakon što se prikupe sredstva za montiranje filma.

U filmu osim Zimić Mijović glume Amar Čustović, Senad Bašić, Sabrina Sadiković Hodžić Noack, Mediha Musliović, Faketa Salihbegović Avdagić, Sanela Krsmanović i Šaban Mujkanović. Produkciju filma radio je Centar za savremenu umjetnost Sarajevo SCC/pro.ba.