70 godina postojanja
567

Višeminutne ovacije za "Ukulele Jam", rođendansku premijeru zeničkog pozorišta

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Ispunjena velika sala Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici večeras je gromoglasnim višeminutnim aplauzom pozdravila glumački ansambl ove ustanove nakon premijerne izvedbe predstave "Ukulele Jam" u režiji Dine Mustafića.

Baš kako se i najavljivalo na konferencijama prije večerašnje premijere, predstava "Ukulele Jam" koja je rađena po romanu Alena Meškovića, a u režiji Dine Mustafića, u nešto više od dva sata je pokazala kako je jednostavno kvalitetno živjeti i prijateljstva stvarati po muzici, načinu oblačenja i svemu drugom te da vjera i nacija nikada ne treba biti prepreka.

Emina Omerović, dramaturginja, u osvrtu na ovu predstavu napisala je da je Miki, glavni glumac kojeg glumi Zlatan Školjić, bježeći od nacionalizma i pobješnjelog patriotizma, utočište pronašao u Ukuleleu, gdje pronalazi "svoje", one koji slušaju kvalitetnu muziku, shvaćaju da je domovina širok pojam i znaju da je "život prekratak za ta sranja, da njega treba živjeti, a ne se zajebavat".

Predstava "Ukulele Jam" kruna je 70. rođendana ove ustanove u kojoj je 25. februara 1950. godine u 19:30, baš kao i večeras, odigrana prva predstava "Duboko je korijenje", a direktor Bosanskog narodnog pozorišta Hazim Begagić je u obraćanju prisutnima

"U međuvremenu smo dugo godina nosili naziv Narodno pozorište Zenica, a više od 25 godina nosimo naziv Bosansko narodno pozorište. Pozorište je uvijek bilo uz svoju Zenicu, a Zenica je u simboličnom smislu postala grad i ostala grad zahvaljujući i pozorištu", kazao je Begagić.

Reprizna izvedba ove predstave, za koju je ostalo još veoma malo karata bit će odigrana 27. februara, a sarajevska premijera u Narodnom pozorištu bit će održana 3. marta s početkom u 20 sati.