Kultura
0

Višegradska staza u Andrićevu čast

SRNA
Svečanom akademijom u Višegradu će danas biti otvorena "Višegradska staza" - kulturna manifestacija Ivi Andriću u čast.

Scenario za akademiju pod poetičnim nazivom "Pohvala Ivi Andriću", posvećenoj jubileju 50 godina od uručivanja Nobelove nagrade Andriću, napisao je Milovan Vitezović.

U programu akademije, koja će početi u 20.00 časova u Sportskoj dvorani u Višegradu, misli iz Andrićevog djela govoriće glumci iz Beograda Rada Đuričin, Tihomir Stanić i Vjera Mujović, a muziku za ovu priliku, u čast pisca komponovali su Zoran Hristić i Rade Radivojević. 

Osim specijalno komponovanih numera za ovu priliku biće izvedene i pjesme "Kad ja pođoh na Bembašu" i "Oj jesenje duge noći" koje su Šveđani pjevali u Andrićevu slavu na dodjeli Nobelove nagrade 1961. godine.

Tradicionalnu "Besjedu o Andriću" ove godine govoriće akademik Svetozar Koljević. Koljević je na Stazi besjedu o nobelovcu govorio i prije šest godina, a čast da o njemu besjede na stazama i putevima kojima je Andrić u ranoj mladosti hodio imali su dosad i Vojislav Maksimović, Vuk Milatović, Milovan Danojlić, Milovan Vitezović, Mihajlo Pantić, Miro Vuksanović, kao i pisac i veliki poznavalaca djela slavnog književnika Toni Liversjedž iz Švedske.

Očekuje se da na svečanoj akademiji govori i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Planirano je da u okviru "Višegradske staze" bude održan i okrugli o temi "Vizija Andrića u savremenom svijetu".
Prvog dana Staze - biće održani i 15. Susreti bibliotekara Republike Srpske, a u Gradskoj galeriji biće otvorena izložba slika nastalih na 17. međunarodnom likovnom saborovanju umjetnika "Višegrad - Dobrun 2010".

Drugi dan Staze, subota, posvećen je pjesnicima. Na sofi Ćuprije na Drini pjesme će govoriti poznati srpski književni stvaraoci, a u Domu kulture biće održano književno veče članova Društva ljubitelja pisane riječi "Most" iz Višegrada.

Na Stazi će biti promovisane knjige "Ono što oduvek želim" autora Gordane Ćirjanić, "Imam priču za tebe" Milenka Pajića, a biće predstavljen i "Prosvjetin" kalendar za 2011. godinu, otvoren niz izložbi knjiga i slika. Na kraju manifestacije biće izvedena pozorišna predstava "Prokleta avlija".