Kultura
0

Višegrad: Nastavljena OSCE-ova kampanja "Čitaj BiH"

FENA
U Javnoj biblioteci "Ivo Andrić" u Višegradu danas je predstavljena kampanja Misije OSCE-a u BiH pod nazivom "Čitaj BiH".

Direktorica te biblioteke Stojka Mijatović kazala je za Fenu da su u programu prezentacije učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola, koji su recitirali stihove o knjizi, čitali literarne radove o toj temi te u konačnici prezentirali recital iz Andrićevih misli o knjizi, životu i radu.

Mala sala biblioteke je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a cjelokupna je prezentacija simbolično upriličena i u povodu obilježavanja 55. godišnjice rada biblioteke "Ivo Andrić".

Mijatović naglašava da je Misija OSCE-a u BiH danas biblioteci uručila i donaciju od 400 knjiga. Čine ih 60 naslova bh. autora namijenjenih za lektiru učenika srednjih škola, kao i određeni broj beletristike.

Ocijenivši donaciju iznimno vrijednom za podizanje opće pismenosti, promocije čitanja i znanja, predstavnici biblioteke su Misiji OSCE-a uručili povelju "Ivo Andrić".

U Misiji OSCE-a u BiH naglasili su i ovosedmičnu posjetu odjeljenju biblioteke grada Sarajeva - Ilidža, kojoj su također donirali 400 knjiga s 52 naslova bh. autora, dok je do kraja sedmice planiran obilazak biblioteka u Gradačcu i Višegradu.