Kultura
0

Više od 700 gostiju na prijemu Sarajevo Film Festivala u Kanu

Sarajevo-x.com
U cilju promocije bosanskohercegovačke kinematografije i Sarajevo Film Festivala, pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta, na Cannes Film Festivalu, u ponedjeljak, 21. maja održan je prijem za najuglednije predstavnike filmske industrije, filmske autore i predstavnike medija.

Domaćini prijema koji je održan u jednom od najprestižnijih kanskih klubova - Century Cannes (koji je ujedno bio i partner prijema bh. predstavnika u Cannesu) bili su ministar kulture i sporta u Vladi Federacije BiH Gavrilo Grahovac i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Dobrodošlicu gostima poželjeli su bh. reditelj Danis Tanović i Mirsad Purivatra, te glumac Stellan Skarsgard, pokrovitelj fondacije Katrin Cartlidge, koji je objavio ime kustosa koji će na svečanoj ceremoniji u okviru 13. Sarajevo Film Festivala predstaviti ovogodišnjeg dobitnika stipendije Fondacije. Ove godine riječ je o Johnu Lyonsu, predsjedniku Focus Features, jedne od najznačanijih svjetskih nezavisnih producentskih i distributerskih kompanija.

Prijem u klubu Century Cannes, uz veliko prisustvo bh. filmskih radnika, ugostio je više od 700 zvanica. Među njima su bili: britanski reditelj i ovogodišnji predsjednik žirija Cannes Film Festivala Stephen Frears, gost programa Tribute To 7. Sarajevo Film Festivala, Jerome Paillard, direktor Marketa Cannes Film Festivala i prošlogodišnji član žirija SFF-a, stari znanac sarajevske publike reditelj Michael Winterbottom, producentica Cat Villiers, koja je ujedno i povjerenik Fondacije Katrin Cartlidge, glumica Emily Watson, kustos Fondacije Katrin Cartlidge koja je bila gost Sarajevo Film Festivala u dva navrata, direktor Venecija Film Festivala Marco Mueller, reditelj Robert Rodrigez, producenti Frank Marshall i Kathleen Kennedy, Geoffrey Gilmore, direktor Sundance Film Festivala i mnogi drugi.

Kako ističe direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra, cilj ovog vida promocije bh. filma i Sarajevo Film Festivala potpuno je ostvaren. “Sedam stotina gostiju još jedna je potvrda koliko interesovanje vlada za bh. film i Sarajevo Film Festival. Bio je ovo naš najveći i najbolje pripremljen prijem kojem su prisustvovali najznačajniji predstavnici filmske industrije. Zadovoljstvo predstavlja i činjenica da su i predstavnici državnih institucija, poput ministra Gavrila Grahovca, te predstavnici bh. filmske industrije svojim prisustvom pokazali koliko je značajna promocija bh. filma u svijetu“, kaže Purivatra dodajući da će se i ovogodišnji Cannes Film Festival završiti konkretnim dogovorima o novim gostima i novim filmovima za 13. Sarajevo Film Festival.

Prijem u Cannesu je prema riječima Emine Ganić, izvršne direktorice Sarajevo Film Festivala pokazatelj rezultata rada SFF-a i njegove jake platforme koju reflektuje i na najprestižnijem festivalu na svijetu – u Cannesu. “Ovaj prijem nije spontano dešavanje, već rezultat napornog rada. Tim SFF-a uspio je vlastitim snagama dobiti prostor prestižnog kluba Century Cannes, koji inače nije otvoren za ovakvu vrstu događaja, osigurati dolazak eminentnih predstavnika filmske industrije, organizovati protokol, dopremiti svoju tehniku, dovesti bh. bend Mostar Sevdah Reunion, kako bi sve rezultiralo prijemom koji je odisao bosanskohercegovačkom atmosferom“, ističe Ganićeva izražavajući veliko zadovoljstvo zbog činjenice da je bh. paviljon u Cannesu već u jutarnjim satima u utorak bio preplavljen ljudima koji su željeli iskazati svoje zadovoljstvo i zahvalnost zbog prijema koji je već okarakterisan kao najveći društveni događaj na ovogodišnjem Cannes Film Festivalu.

Ovogodišnji prijem u Cannesu održan je pod motom Enjoy Life – Enjoy Film, čime je još jednom istaknuta podrška kampanji promocije bh. turizma. Podsjećamo, Sarajevo Film Festival je saradnji sa Klasterom turizma BiH, koji podržava USAID, postao aktivan sudionik u promociji bh. turističkih potencijala, te je proteklog vikenda na bh. paviljonu upriličena promocija bh. turizma pod sloganom Enjoy Life – Bosnia and Herzegovina.

Gosti su do kasno u noć uživali u koncertu grupe Mostar Sevdah Reunion, koja je, na veliku radost predstavnika filmske industrije iz cijelog svijeta, postala prepoznatljivi “motiv“ SFF zabava, kako u Sarajevu, tako i na međunarodnim filmskim smotrama.