Festival u Sarajevu
60

Više od 300 učesnika iz BiH, regije i Turske zaigralo tradicionalne plesove u centru Safet Zajko

M. N.
Peti međunarodni festival folklora i tradicionalne muzike, koji se već drugu godinu održava u okviru tradicionalne manifestacije "Novogradski dani", otvoren je sinoć u Centru Safet Zajko.

Prisustvovalo je nekoliko hiljada posjetilaca koji su istinski uživali u veličanstvenim nastupima domaćih i inostranih kulturno umjetničkih vokalnih i folklornih grupa.

Festival je okupio više od 300 učesnika iz Republike Turske, Makedonije, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, te Novog Grada Sarajevo, koji su igranjem i pjevanjem predstavili tradiciju, kulturu i običaje svoje zemlje.

Festival je otvoren najljepšom pjesmom, pjesmom sevdalinkom u interpretaciji vokalne grupe AŠK sevdah koja djeluje u sklopu KUD Željezničar iz Sarajeva, nakon čega su nastupile mlade mažoretkinje Doma za kulturu Aco Karamanov iz Republike Makedonije.

Na samom početku manifestacije prisutnima su se obratili Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad koji je poželio dobrodošlicu u općinu Novi Grad i najljepši park u gradu Sarajevu Centar Safet Zajko, kao i predsjednik Udruženja Bh. folk festa Sahudin Kačar. On je prisutne pozvao da uživaju u igri, pjesmi i muzici.

Dobrodošlicu je gostima i prisutnim građanima poželio i općinski načelnik Semir Efendić koji je kazao da je internacionalni festival dio "Novogradskih dana", manifestacije koja traje cijeli mjesec juni, kada je priređen veliki broj kulturno – zabavnih sadržaja namijenjenih svim generacijama. Također je kazao da će se u sklopu "Novogradskih dana", u petak, 28. juna, u 21 sat, održati i koncert zabavne muzike ispred sportske dvorane Dobrinja na kojem će nastupiti Dženan Lončarević.

Mnogobrojnoj publici su se predstavili i članovi KUD Bulbul Sarajevo, Folklorni ansambl Border iz Izmira Republika Turska, KUD Preslica iz Zagreba, KUD Gajret Sjenica iz Srbije, Folklorni ansambl Aco Karamanov iz Makedonije, KUD Vrelo Ribnice Podgorica Crna Gora, KUD Dobrinja 93 iz Sarajeva, KUD Bratinačko srce Bratina Iz Hrvatske, kao i KUD Gajret iz Sarajeva.

Internacionalni festival održava se pod pokroviteljstvom Općine Novi Grad Sarajevo, a u organizaciji KUD Bulbul i Udruženja Bh. folk fest i traje dva dana, dakle subotu i nedjelju.