Kultura
65

Više od 160 učesnika iz sedam zemalja Evrope na 3. Juventafestu

FENA
Treći internacionalni festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva - Juventafest, koji će biti otvoren 12. septembra i trajati pet dana, okupit će više od 160 učesnika iz sedam zemalja Evrope.

Festival će biti otvoren u Narodnom pozorištu u Sarajevu predstavom "Romeo i Julija" u izvedbi slovenskog kolektiva.

Bit će održan na tri lokacije: u Narodnom pozorištu, u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo i na Akademiji scenskih umjetnosti.

Foto: FENA
Foto: FENA
Osim domaćih učesnika, učestvovat će gosti iz Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Švedske.

Umjetnička direktorica Juventafesta Jasna Diklić novinarima je kazala da je osnovni cilj Festivala edukacija srednjoškolaca iz oblasti teatarske umjetnosti te okupiti ekipe mladih ljudi koji se bave teatrom iz zemlje, regiona i svijeta i omogućiti razmjenu njihovog stvaralaštva.

"Namjera nam je da se mladost okuplja, da se druže, da ruše predrasude kojih ima jako mnogo, sve više, i da počnu da misle svojom glavom i da postaju slobodni ljudi. Ovo je pokret, to je možda najvažnije reći, ima divnih mladih ljudi, kojima ovo treba pokloniti", istakla je Diklić.

Foto: FENA
Foto: FENA
Selektorica Asja Krsmanović je navela da na Festival dolaze jako zanimljive predstave, poznatih i novih dramskih tekstova, mladih glumačkih kolektiva.

Dodala je da će biti predstavljen i jedan potpuno novi pristup rada s mladim ljudima.

Izvršni direktor Damir Kustura pozvao je domaću publiku da dođe na Festival i pogleda šta to rade i čime se bave mladi iz drugih zemalja Evrope.

Foto: FENA
Foto: FENA

Također, pozvao je nastavnike i vođe dramskih sekcija da prate aktivnosti Juventafesta.