Kultura
0

Više od 150 prijavljenih na Music Meeting, edukativni program Jazz Festa

Klix.ba
U prvom krugu prijava na edukativni program Music Meeting koji će biti održan od 5. do 10. novembra u Sarajevu u organizaciji Jazz Festa, pristiglo je više od 150 prijava mladih muzičara i studenata muzike iz Bosne i Hercegovine i cijele regije.

Iako je proces prijavljivanja na program planiran u dva ciklusa, zbog velikog interesa za Music Meeting, Jazz Fest je odlučio omogućiti kontinuirano apliciranje putem formulara na zvaničnoj web stranici www.jazzfest.ba, sve do 20. septembra.

Na ovaj način Jazz Fest želi osigurati da na besplatni program, koji pokriva sve troškove boravka polaznika u Sarajevu, apliciraju svi zainteresirani te da u proces selekcije budu uključeni najkvalitetniji polaznici.

“Želja nam je da muzičari koji sviraju različite instrumente i imaju različito muzičko obrazovanje i iskustvo, čine veliku komplementarnu grupu, jer je jedan od ciljeva Music Meetinga i da muzičari međusobno uspostave veze koje će im u budućnosti olakšati regionalni profesionalni angažman”, kazao je Eldar Balta, koordinator projekta i dodao: “U Jazz Festu vjerujemo da je za mlade muzičare važno da upoznaju a kasnije i sarađuju sa kolegama ne samo iz svojih sredina već i iz regije i šire.”

Prvo izdanje Music Meetinga prošlog je novembra okupilo u Sarajevu 60 mladih umjetnika, a ove godine uz podršku Norveške ambasade, Jazz Fest će ugostiti 80 mladih iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije. Uspješno realiziran prošlogodišnji program kojeg je činilo ukupno 35 aktivnosti tokom šest dana, učinio je i ovaj projekat Jazz Festa prepoznatljivim i atraktivnim u široj regiji.

Interes za ovogodišnji Music Meeting pokazali su mladi i iz ostalih evropskih zemalja, te će program biti proširen za dodatnih 10 polaznika iz ostalih zemalja Evropske unije, osim Hrvatske i Slovenije. Iz Jazz Festa se nadaju da će uz pomoć partnera, od naredne godine regionalni edukativni program Music Meeting učiniti sveevropskim projektom, saopćeno je iz Jazz Festa.