Kultura
0

Više od 150 izlagača na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga i učila

FENA
Više od 150 izlagača iz zemalja regije učestvovat će na 19. međunarodnom sajmu knjiga i učila te 9. bijenalu knjige u Centru Skenderija od 18. do 23. aprila.

Kako je kazao za Agenciju Fena predsjednik TKD "Šahinpašić" Tajib Šahinpašić, ovogodišnji sajam ugostit će veći broj učesnika nego prethodnih godina, a svoja izdanja predstavit će na prostoru od 5.500 metara kvadratnih.

Šahinpašić kao jednu od novina navodi da će svoj štand prvi put organizirati Ambasada Kraljevine Švedske. Na prostoru od 80 metara kvadratnih tu će biti predstavljena ostvarenja švedskih, ali i bh. autora koji žive u toj skandinavskoj zemlji.

Također, prvi će put kao nezavisna zemlja na sajmu učestvovati i Crna Gora, a zajednički štand će imati i Francuska, Njemačka i Engleska u organizaciji Goethe instituta, Centra Andre Malroux i British Councila.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i ovaj će put pomoći učešće bh. autora iz dijaspore. Na njihovom štandu, koji se organizira već treći put, bit će predstavljeni radovi domaćih autora u inostranstvu, a očekuje se da će njihova izlagačka djelatnost opet privući veliko interesiranje kao i prethodnih godina.

Šahinpašić kao iznimno značajan događaj najavljuje i 3. međunarodnu konferenciju bibliotekara i slavista koja će biti održana tokom sajma. U njenom radu učestvovat će više od 150 slavističara i bibliotekara iz mnogih zemalja, a ove će se godine održati u dva dijela - prvi dio konferencije ugostit će Sarajevo, a drugi Tuzla.

Predsjednik TKD "Šahinpašić" i ovaj put poklonicima pisane riječi obećava mnogo zabave, okruglih stolova i predstavljanja novih naslova, a kupovinu knjiga opet će pratiti popusti od 10 do 50 posto. Njegova kuća na sajmu najavljuje 20-ak novih svjetskih izdanja.