Kultura
125

Virtuozni Armenac žestokim nastupom otvorio 19. Jazz Fest

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nastupom benda američkog pijaniste armenskog porijekla Tigrana Hamasyana u utorak navečer je otvoreno devetnaesto izdanje Jazz Festa.

Tigran Hamasyan bio je gost i jednog od ranijih izdanja Jazz Festa, ali u solističkom pijanističkom nastupu u Domu Oružanih snaga BiH. Ove godine nastupio je sa svojim triom koga pored njega čini i ubitačna ritam sekcija u sastavu Sam Minaie na basu i Arthur Hnatek na bubnjevima.

Sarajevska publika uživala je u jednoiposatnom žestokom nastupu Harmasyanovog trija koji je na zadivljujuće kreativan način predstavio mješavinu tradicionalne armenske muzike i jazz improvizacija.

Iste večeri od 22 sata u klubu Monument makedonski saksofonista Kiril Kuzmanov otvorio je program Late Nite Stage i nastupio zajedno sa bosanskohercegovačkim bendom koji čine Dino Šukalo, Adis Sirbubalo, Edvin Hadžić i Amar Češljar.

Devetnaesti Jazz Fest donijet će i druga značajna imena svjetskog jazza, između ostalih slavnog gitaristu Ala DiMeolu, dobitnika Grammyja Kurta Elinga, inovativnog Jasona Morana kao i značajnog autora s prostora bivše Jugoslavije, bubnjara Vladimira Kostadinovića, koji će se sarajevskoj publici predstaviti sa svojim kvartetom.