Savremeni standardi
63

Virtuelna posjeta Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli: Pogledajte bogat dio umjetničkog fundusa

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Međunarodna galerija portreta u Tuzli, prva je među institucijama ove vrste u našoj zemlji omogućila virtuelnu posjetu svim ljubiteljima umjetnosti. Putem računara, mobilnog telefona ili tableta svi zainteresirani besplatno se mogu upoznati sa bogatim dijelom umjetničkog fundusa.

Svi oni koji imaju želju posjetiti Međunarodnu galeriju portreta, a fizički im je dolazak iz nekog razloga onemogućen, to sada mogu učiniti virtuelnim putem. Naime, menadžment ove ustanove kreirao je 3D prikaz koji omogućava posjetu izložbenom prostoru galerije.

"Digitalizovano je više od 200 umjetničkih djela, a dostupne su kolekcije Ismet Mujezinović i Tito u djelima likovnih umjetnika Jugoslavije koje su proglašene nacionalnim spomenicima 2013. godine. Također tu su i kolekcije Jamesa Haima Pinte, Adele Behr, zbirka portreta, umjetnička djela iz opće zbirke, zbirka Ademira Pintarića i na kraju postavka umjetničkih djela pod nazivom Paviljon tuzlanskih umjetnika", kazao je Mirza Korlatović, v.d. direktora Centra za kulturu u Tuzli.

Mirza Korlatović (Foto: A. K./Klix.ba)
Mirza Korlatović (Foto: A. K./Klix.ba)

Virtuelni sadržaj je dodatno obogaćen uvodnim videom, tekstualnim dijelom i informacijama o kolekcijama i umjetničkim djelima, kao i zvučnim zapisom. Tekstualni i zvučni dio dostupni su na bosanskom i engleskom jeziku, čime je omogućena posjeta i ljubitelja umjetnosti koji ne pripadaju našem govornom području.

Virtuelna prezentacija se može pogledati potpuno besplatno na web stranici Centra za kulturu Tuzla, kao i online platformi virtuelnog gradskog vodiča.

"Sve je rađeno u visokoj rezoluciji i postoji mogućnost da se kompletna priča sa postavkama downloaduje, a moguće je dijeliti na svim društvenim mrežama", naveo je Korlatović te dodao da je projekt realiziran u saradnji sa tuzlanskim udruženjem FishEye media.

Historičarka i predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle Nataša Perić istaknula je da je Međunarodna galerija portreta prva u BiH omogućila savremeni pristup muzejskim postavkama.

"Tuzla je dobila veliko bogatstvo, a koje se tiče savremenog muzeološkog pristupa u današnjim muzejima i galerijama. Kao kustosica znam koliko sve ovo vrijedi u kulturnom predstavljanju lokalne zajednice. Mislim da će ovo imati velikog odjeka i kod ostalih ustanova kulture u BiH te da će Međunarodna galerija portreta služiti kao dobar primjer kako trebamo ići u korak sa vremenom te ponuditi našim građanima sve ono što ide u njihovu korist", izjavila je Perić.

Nataša Perić (Foto: A. K./Klix.ba)
Nataša Perić (Foto: A. K./Klix.ba)

Tokom današnjeg predstavljanja virtuelne postavke istaknuto je da je Tuzla na ovakav način pristupila savremenim muzeološkim standardima.

"Tuzla opet ima nešto što drugi ne mogu ponuditi u BiH i ponosan sam zbog toga. Ovo je jedan odličan projekat koji nam nudi virtuelnu šetnju, a ukoliko stavimo 3D naočale imamo potpuni osjećaj kao da smo u prostoru. Sada kada imamo zabrane okupljanja preporučujemo školama da u okviru svog programa omoguće djeci da posjete na daljinu našu galeriju i vide umjetnička djela koja su proglašena nacionalnim spomenikom BiH", naveo je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Jasmin Imamović (Foto: A. K./Klix.ba)
Jasmin Imamović (Foto: A. K./Klix.ba)

Pandemija koronavirusa promijenila je brojne društvene tokove, a ustanove kulture u našoj zemlji, ali i širom svijeta bilježe znatno manji broj posjetitelja. Međutim, svi oni koji imaju želju mogu i fizičkim pristupom posjetiti Međunarodnu galeriju portreta, ali uz pridržavanje svih higijensko-epidemioloških mjera. Veća okupljanja još uvijek nisu dozvoljena te se u izložbenom prostoru galerije u jednom trenutku može zadesiti maksimalno 50 gostiju.

U narednom periodu projekti virtuelizacije su predviđeni i za Muzej Husinska buna, Dom književnosti te kuću i atelje Ismeta Mujezinovića.