Kultura
15

Vijeće Evrope i SFF organizirali debatu o govoru mržnje na internetu

FENA
Foto: Arhiv/SFF
Foto: Arhiv/SFF
U organizaciji Vijeća Evrope, Ureda u Sarajevu i Sarajevo Film Festivala (SFF) danas je na Festivalskom trgu održana debata "Democracy Caffe".

Tema ove debate kojoj je, između ostalih, prisustvovala i šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Mary Ann Hennessey bio je govor mržnje na internetu.

Inače, u toku je i kampanja koju aktivno podržava Vijeće Evrope, a koja se upravo odnosi na rastuću pošast - govor mržnje na internetu.

Kampanja je počela 22. marta 2013. i trajat će do kraja 2014., a u ovom periodu će biti provedena istraživanja o rasprostranjenosti govora mržnje na internetu te formirani zaključci koji bi trebali poslužiti kao pravni instrument u borbi protiv govora mržnje na internetu.

Također, debata je bila fokusirana na mlade i na njihovu ulogu u društvu.

Učesnike debate, predstavnike različitih nevladinih organizacija interesiralo je šta je to što mladi mogu uraditi po pitanju govora mržnje, kada i bh. političari koriste isti bez imalo ustezanja.

Hennessey je kazala da se od političara i onih koji vode BiH očekuje da ne koriste gorljivo retoriku i govor mržnje, ali da, nažalost, oni to rade bez obzira na upozorenja.

"Stoga nam je bitno da razgovaramo o načinima na koji mladi mogu biti dio promjena", kazala je.

U toku debate predstavljena je i zbirka postera "Draw me democracy" koja sadrži više od 450 umjetničkih viđenja mladih o demokratiji i izborima, odnosno, glasanju, kao osnovnom oruđu mladih.