Vezeni most
14

Veselje najmlađih u Tuzli: Počeo festival koji slavi dječiju pisanu riječ

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Bosanski kulturni centar u Tuzli danas je ispunjen dječijim veseljem, a povod je svečano otvorenje Međunarodnog dječijeg festivala "Vezeni most" koji se u našoj zemlji održava 15. put.

"Vezeni most" je najveća i najznačajnija manifestacija namijenjena djeci i jedini je događaj ovakve vrste na prostoru naše zemlje. Sačinjavaju ga umjetničke radionice, susreti pisaca u svim bibliotekama u Tuzlanskom kantonu, šarene parade, kao i izvedbe predstava.

"Uvijek sam uzbuđen kada počinje 'Vezeni most' jer smo još jednu godinu preživjeli. Ovu smo napravili da bude prava mala svetkovina umjetnosti namijenjena djeci i dječijoj kreativnosti", rekao je idejni tvorac i direktor festivala Šimo Ešić koji je ponosan na činjenicu da je ove godine iz štampe izašla i monografija u kojoj je sabrano sve lijepo, pametno, korisno i kreativno što je prošlo kroz "Vezeni most".

Ovo je festival koji mališane podstiče na to da zavole knjigu, a također je prilika i da se dječiji pisci i ljubitelji pisane riječi za najmlađe s prostora cijele regije okupe na jednom mjestu.

"Djeca su zainteresirana za knjigu, ali je pitanje šta im roditelji, vaspitači ili učitelji nude, jer ako mališanu ponudite da mrzi on će mrziti, ali ako mu ponudite da voli, on će sigurno biti osoba koja voli. To se odnosi na knjigu, ali i na sve druge stvari", smatra Ešić.

I ove godine će biti upriličen izbor najbolje dječije knjige regiona, a kojoj će pripasti nagrada Mali princ.

Po knjigama Ismeta Bekrića mnogi će pamtiti svoje đačko doba, a ovaj istaknuti pisac prisustvovao je današnjem otvaranju "Vezenog mosta". Za ovu manifesataciju je rekao da predstavlja vezu između riječi, djeteta i života.

"Knjiga vam je kao hljeb, a uporedo s borbom za bolji život trebamo posvetiti punu pažnju knjizi kao izvoru obrazovanja, odgoja, ljepote i dobrote. Što manje čitamo imat ćemo više problema, a možda je nekome i stalo do toga da djeca ne budu obrazovana, kako bi lakše manipulisali njima. Obrazovanje je prva i posljednja stanica svakog sistema, tako da kao jedan od onih koji pišu knjige, koji se raduju kada pjesma i priča izađu među koricama, apelujem i molim da kao društvo shvatimo knjigu kao prijatelja, kao pogon koji će nas vući naprijed", rekao je Bekrić.

U okviru Međunarodnog dječijeg festivala bit će uručena i nagrada za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u BiH koja ove godine pripada književnici Nuri Bazdulj-Hubijar, a obavit će se i izbor najboljih dječijih literarnih radova po raspisanom konkursu za učenike osnovnih škola.