Narodno pozorište
0

Verdijev "Requiem" uz 35. godišnjicu rada Ivice Šarića

FENA
Povodom 35 godina umjetničkog rada prvaka Opere Narodnog pozorišta Sarajevo Ivice Šarića 26. februara bit će upriličena izvedba "Requiema" (Misa za mrtve) Giuseppea Verdija.

U programu će učestvovati solisti: Valentina Fijačko (sopran), Mirjam Kalin (mezzosopran), Kamen Čanev (tenorr) i Ivica Šarić (bas), te Sarajevska filharmonija, Zbor opere Narodnog pozorišta Sarajevo i Zbor opere HNK Split. Izvedbom će dirigovati Ivo Lipanović.

Na današnjoj pres-konferenciji u Narodnom pozorištu o ovom događaju govorili su direktor Pozorišta Gradimir Gojer, dirigent Ivo Lipanović i dirigent i šef hora sarajevske opere Dario Vučić.

Dirigent Lipanović istakao je da mu je ovo prva prilika da diriguje u Sarajevu te uputio pohvale sarajevskim umjetnicima.

Mladi sarajevski dirigent Dario Vučić istakao je da se radi o djelu koje zahtijeva studiozan pristup.

Verdijev "Requiem" je u Sarajevu posljednji put izveden prije 25 godina.

Ivica Šarić, kojem će biti posvećena ova večer, tokom svoje karijere nastupao je na pozornicama širom svijeta. Kad je riječ o scenama u regionu Šarić je gotovo pa nezaobilazan kad je riječ o ulogama za basa. Njegov repertoar je raznovrstan i nemoguće je pobrojati sve izvedbe ovog umjetnika.

Verdijev "Requiem" praizveden je u Milanu 1874. godine.

Kako navodi kritičarka Marija Barbieri Verdiju je tekst "Requiema" poslužio da prividnom zaokupljenošću smrću razmišlja o životu.

U "Requiemu" je izrazio odnos prema smrti a to nedvojbeno ne znači nježno predavanje i radostan pogled u budući zagrobni život. Njegov "Requiem" nije misa za mrtve nego za žive. Intenzitet i suosjećanje u njegovu tragičnom sagledavanju ljudskog ima shakesperavsku dimenziju, a virtouznost njegove tehnike može se nazvati mozartovskom", zapisala je Barbieri.

Izvedba "Requiema" bit će održana u okviru Festivala Sarajevska zima, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Sarajeva Alije Behmena.