Premijera 1. marta
47

Veliko interesovanje za predstavu "Je li to samo san?" o uspomenama na sarajevsku žičaru

Klix.ba
Veliko interesovanje vlada za premijerno izvođenje predstave "Je li to samo san? (Priče iz Sarajevske žičare)" koja će biti odigrana u petak, 1. marta, u 18 sati u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo na Grbavici.

Riječ je o predstavi nastaloj prema tekstu Žanete Trišić – Bajramović u kojoj igraju Dina Mušanović i Adis Omerović, dok režiju, scenografiju, kostime i masku potpisuje Mario Drmać.

Popularni glumac i reditelj ističe da predstava jeste namjenjena djeci uzrasta od 6 do 12 godina, ali i da će svojim edukativno-zabavnim elementima zadovoljiti svačiji ukus. Svoj unutrašnji žar i ljubav prema pozorištu pretočio je, kaže, u predstavu u koju vjeruje i za koju se nada da će obići mnoge bh. gradove i okupiti veliki broj djece.

"U ovoj predstavi koristimo kombinaciju videa i glumaca na sceni. Samim tim sve je još izazovnije jer se koristimo i nekim filmskim momentima, režiranjem kratkih filmskih klipova. Započeli smo stvaranje jedne lijepe, kreativne, umjetničke i vrlo profesionalne atmosfere. Ovo je priča koja nedostaje pozorišnoj repertoarnoj politici, odnosno ono što se potencira i profilira kao ideja, a to su druženje, komunikacija, što manje provedenog vremena uz mobitele. Potrebno je privoljeti djecu i omladinu da posjećuju pozorišne predstave, a kroz ovu predstavu da posjećuju i muzeje i znamenitosti Sarajeva. Zaista se radujemo premijeri i jedva čekamo da vidimo reakciju publike", izjavio je Drmać.

Adis Omerović i Dina Mušanović
Adis Omerović i Dina Mušanović

Predstava koja će reprizno biti odigrana u subotu, 2. marta, u 18 sati i nedjelju, 3. marta, u 12 sati na interesantan i bajkovit način opisuje važnost Sarajevske žičare za grad Sarajevo, a način na koji autorica opisuje njeno prožimanje kroz kulturno-historijski život glavnog grada BiH sasvim je poseban. Kroz čudnovate zgode bake i djeda, dječaka i djevojčice, Trišić-Bajramović je oživjela sarajevsku legendu, priča o sarajevskim mostovima, ćuprijama, sokacima, muzejima, mahalama, kulama, česmama i samoj žičari. Putujući žičarom likovi u predstavi otkrivaju postoje li vile i jesu li one samo san?

Predstavu prožimaju muzika, ples i humor, a realizirana je u koprodukciji Udruženja Medija-Art i Mundo Mondo te Centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo uz finansijsku podršku Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Gradske uprave Grada Sarajeva.

Ulaznice možete kuputu putem sistema Kupikartu.ba i na prodajnim mjestima servisa po cijeni od 6 KM. Važno je istaći i da JP Sarajevo svima onima koji kupe ulaznice za premijeru i dvije reprize daruje ulaznice za vožnju Sarajevskom žičarom. Ulaznice je potrebno sačuvati i na njihov pokaz poklon vožnju žičarom iskoristi najkasnije mjesec dana od dana igranja predstave.