Tradicionalna izložba ULUBiH
0

Veliko interesovanje za "Mali format 2011."

Piše: Almir Panjeta
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Amer Bakšić, dobitnik nagrade "Roman Petrović" (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Amer Bakšić ovogodišnji je dobitnik nagrade "Roman Petrović" za najbolje likovno ostvarenje na tradicionalnoj izložbi Udruženja likovnih umjetnika BiH "Mali format".

Izložba "Mali format" koja je u ponedjeljak navečer otvorena u Galeriji "Roman Petrović" specifična je jer u svojoj strukturi i propozicijama njeguje poseban kvalitet snalaženja i izražavanja u malom formatu. Umjetnici koji izlažu na "Malom formatu" svo svoje umijeće moraju iskazati i snaći se na prostoru ne većem od 30 kvadratnih centimetara, što samim djelima, ali i cjelokupnoj izložbi daje posebnu draž.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji, a o izboru najboljeg izlagača na izložbi govorila je članica žirija Nermina Zildžo koja je istakla kako nije bilo lako odlučiti o pobjedniku.

"Kada smo pregledali postavku, zaključili smo da bi svaki izložak mogao biti progašen najboljim, što nam je otežalo izbor. Na kraju smo se ipak opredijelili za rad Amera Bakšića", kazala je.

Osim plakete, Bakšić će dobiti i posebno vrijedan drugi dio nagrade - ULUBiH će mu tokom naredne godine u prostorijama Galerije "Roman Petrović" organizirati samostalnu izložbu. Izložba "Mali format" biće otvorena do 10. januara, a planirano je njeno gostovanje u Goraždu, te u Hrvatskoj i Sloveniji.

Osim nagrade "Roman Petrović", ULUBIH je dodijelilo i zahvalnice za podršku Udruženju te njegovanje i promociju kulturnih vrijednosti u BiH. Zahvalnice su dobile novinarke TVSA i "Oslobođenja" Leila Kurbegović i Mirela Sekulić, te novinar portala Sarajevo-x.com Almir Panjeta.