Čuvari običaja i kulture
48

Veliki koncert narodnih igara i pjesama u Goraždu sa preko 120 učesnika

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
(Foto: E. A./Klix.ba)
Ansambl narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde obilježio je 26 godina uspješnog rada koncertom na kojem se publici predstavilo oko 120 članova svih generacija.

Svojim nastupom su pokazali samo dio kulture, tradicije i običaja koju više od dvije i po decenije njeguje ovaj kolektiv.

"Kroz svoj rad čuvamo sve vrijednosti koje čine jedno folklorno društvo, s akcentom na očuvanje naše kulturne baštine, tradicije folklornih igara i narodnih pjesama naših naroda. Imamo razloga biti ponosni na rezultate, a posebno na sve naše članove", kazao je Muhidin Đozo Kiko, rukovodilac Ansambla.

Ovo folklorno društvo specifično je po tome što se posebna pažnja u radu Ansambla posvećuje odgoju mladih.

"Našu djecu odgajamo u duhu tradicijskih vrijednosti, razvijamo ljubav prema folkloru i doprinosimo da izrastu u zdrave ličnosti. Taj trud je prepoznatljiv jer su hiljade mladih ljudi ovog grada odrasle uz Ansambl, a sada ovdje igraju i njihova djeca tako da se ljubav prema tradiciji i fokloru prenosi iz generacije u generaciju", kaže Đozo.

Veliki broj djece i mladih danas se okuplja kroz različite selekcije Ansambla koji je godinama ambasador Goražde i BiH.

Ansambl je osnovan 13. juna 1997. godine na inicijativu grupe entuzijasta na čelu sa tadašnjim direktorom ove ustanove rahmetli Elvedinom Hreljom te Muhidinom Đozom. Nastavljajući tradiciju nekadašnjeg KUD-a "Alija Hodžić" u proteklih 26 godina u rad Ansambla smjestilo se hiljade sati učenja, proba, stotine koncerata, prijateljstava i susreta širom BiH, regiona, Evrope i svijeta.

U bogatoj kolekciji Ansambla je veliki broj medalja i drugih nagrada i priznanja, među kojima i srebro osvojeno na svjetskoj olimpijadi folklornih društava u austrijskom gradu Linzu.

Egipat, Turska, Švedska, Francuska, Njemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska Srbija Crna Gora, samo su neke od brojnih destinacija na kojima je Ansambl dostojanstveno predstavljao svoj grad i Bosnu i Hercegovinu.