|

Veliki interes za zapise Makse Despića, promovisana knjiga "Zapisi starog Sarajlije"

Veliki interes za zapise Makse Despića, promovisana knjiga "Zapisi starog Sarajlije"
22
E. Sk.
13.2.2020. u 21:29
1
komentara
22

dijeljenja
1/9 Foto: T. S./Klix.ba
2/9 Foto: T. S./Klix.ba
3/9 Foto: T. S./Klix.ba
4/9 Foto: T. S./Klix.ba
5/9 Foto: T. S./Klix.ba
6/9 Foto: T. S./Klix.ba
7/9 Foto: T. S./Klix.ba
8/9 Foto: T. S./Klix.ba
9/9 Foto: T. S./Klix.ba
Knjiga "Zapisi starog Sarajlije", autorice Dragane Tomašević promovirana je večeras u prostorijama Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" (SPKD) u Sarajevu.
Riječ je o knjizi koja donosi zapise hadži Makse Despića, njegova sjećanja iz djetinjstva, ali i kazivanja iz kasnijih godina i na nezaboravan način oslikava Sarajevo 19. vijeka, početke savremenog doba u ovom gradu i promjene koje su polako, ali sigurno zahvatale i ovaj dio Balkana.

Moderatorica na promociji bila je Indira Kučuk-Sorguč. Makso Despić jedna je od onih ličnosti koje su obilježile burni period 19. i početka 20. vijeka u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Živio je u vremenu kada su na ovim prostorima nestajala carstva i stvarale se države, a njegovo rodno Sarajevo iz ruku Otomanskog carstva prelazilo u ruke Austrougarske imperije, pa potom postalo dio novostvorene Kraljevine SHS.

U svim tim godinama, hadži Makso Despić bio je jedan od najistaknutijih stanovnika Sarajeva i jedan od najznačajnijih predstavnika srpskog građanskog staleža u BiH.

Ostavio je dubok trag u gradu na Miljacki, ali nažalost posljednjih godina, i pored toga što je njegov dom, čuvena Despića kuća, jedan od najljepših dijelova Muzeja grada Sarajeva, ovaj čuveni Sarajlija je pomalo pao u zaborav.

Sasvim sigurno, večeras je knjiga "Zapisi starog Sarajlije" zaljubljenike u umjetnost ponovo vratila u stara vremena i podsjetila na to ko je bio hadži Makso Despić.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...