Evropska noć muzeja
0

Veliki broj posjetitelja na izložbi "Kopitari i papkari"

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U okviru manifestacije Evropska noć muzeja večeras je u Zemaljskom muzeju u Sarajevu otvorena izložba "Kopitari i papkari", autora Dražena Kotrošana.

Veliki broj posjetitelja imao je priliku pogledati razne vrste domaćih, ali i drugih prepariranih životinja. Tu su bile i mnogobrojne vrste ptica.

Najmlađim posjetiteljima najinteresantnije je bilo gledati ogromne grabljivice i lešinare, dok ni oni stariji nisi krili oduševljenje zanimljivim eksponatima.

Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja bogatim su programom obilježeni jučer i danas u sarajevskim muzejima  

Ovo je sedma godina da se naša zemlja pridružuje porodici hiljada svjetskih muzeja u obilježavanju ovih međunarodnih manifestacija, a sve kako bi privukli što više posjetitelja i skrenuli pažnju na svoje aktivnosti.

Međunarodni dan muzeja je manifestacija koju je 1977. godine  pokrenulo Međunarodno muzejsko vijeće (ICOM), kako bi se na taj način pokazalo da su muzeji izuzetno važne institucije u izgradnji savremenog društva.

Evropska noć muzeja održava se od 2005. godine, a tokom cjelovečernjeg programa posjetitelji besplatno mogu pogledati muzejske zbirke i sve druge događaje koji se organiziraju tim povodom.