Kultura
0

Velike svjetske i regionalne zvijezde prošetale crvenim tepihom

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U četvrtak je bila vjerovatno jedna od najuzbudljivijih noći na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala, ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu. U predivnoj, elegantnoj haljini dizajnerice Stelle McCartney crvenim tepihom se prošetala jedna od najvećih muzičkih zvijezda današnjice u regiji - Severina Vučković u pratnji pozorišnog reditelja Tomaža Pandura.

Uz veliki aplauz i ovacije hrvatska muzičarka Severina zakoračila je na crveni tepih.

"Hvala što ste me pozvali na SFF. Za Sarajevo i prave prijatelje uvijek nađem vremena", kazala je Severina koja 12. oktobra održava veliki koncert u Zetri. Istakla je da je u taj nastup uloženo puno energije i ljubavi te da vjeruje da će publika biti oduševljena.

Crvenim tepihom je prošetao i holivudski glumac Danny Glover, zatim Danis Tanović, Emina Ganić, producentica i dobitnica počasnog Srca Sarajeva Cat Villiers, ovogodišnja dobitnica nagrade Fondacije Katrin Cartlidge Dyana Gaye, izvršni direktor arapske Fondacije za umjetnost i kulturu Oussama Rifai, ekipa gruzijskog filma "U procvatu"...

"Uvijek je divno biti u Sarajevu", kazala je Cat Viliers, koja je na SFF dovela Glovera za kojeg je istakla da je on divan glumac i producent, ali i veliki humanitarac.

Dyana Gaye, koja je dobitnica ovogodišnje nagrade ondacije Katrin Cartlidge kazala je da je veoma sretna i zadovoljna.

"Velika je čast dobiti ovu nagradu. To je veliko ohrabrenje za moj rad", navela je.

Oduševljenje prisutnih ispred Narodnog pozorišta još više je poraslo kada se crvenim tepihom prošetao Danny Glover.

"Upoznao sam Sarajevo zahvaljujući svojoj supruzi koja me nagovorila da prošetamo gradom i da idemo u kupovinu. Sviđa mi se stari dio grada. Razgovarao sam s ljudima, pričali su mi o svojim iskustvima tokom rata. Tek tada sam shvatio da se ovaj Filmski festival pojavio u vrijeme rata i da je proizašao iz napora i želje da ljudi ostanu ljudi", kazao je Glover istakavši da se on smatra građaninom cijelog svijeta i da je sretan što je od početka svoje karijere pa sve do sada uspio zadržati viziju samog sebe.

Reditelji filma "U procvatu", Nana Ekvtimishvili i Simon Groß, inače bračni par, kazali su da su ponosni što jedan gruzijski film ima priliku da se predstavi na SFF-u.

Njihov film se prikazuje u okviru Takmičareskog programa i reditelji se nadaju da će dobiti nagradu Srce Sarajeva.

"Film priča o dvije osobe i njihovim porodicama nakon pada Sovjetskog saveza", kazali su reditelji koji s nestrpljenjem iščekuju reakcije publike.

SFF