Kultura
0

Velika ostvarenja prate Evropu godinama

Sarajevo-x.com
Titianov ''John and a Female Saint''
Titianov ''John and a Female Saint''
Kolekcija najreprezentativnijih umjetničkih dijela iz Evrope će biti izložena u Rimu radi obilježavanja pedesete godišnjice potpisivanja rimskog ugovora. Ovim ugovorom uspostavljena je prethodna Evropska zajednica koja je sada dio Evropske Unije.

Izložba radova koji sežu od Kamenog doba pa sve do dvadesetog stoljeća bit će postavljena u ''Rome's Palazzo Quirinale'', oficijelnoj rezidenciji italijanskog predsjednika Giorgija Napolitana. On je zamolio šefove 27 država Evropske Unije, da svaki od njih pozajmi jedno ostvarenje koje je simbolično za historiju njihove zemlje.

Na izložbi bit će postavljeni radovi Williama Turnera, Titiana, Diega Velasqueza i Antona van Dycka. Neolitska statua ''Fat Lady'' koja simbolizira majčinstvo i plodnost datira iz vremena od 3.300 do 2.500 p. n. e. i jedno je od djela koje će se naći na ovoj izložbi.

Rumunija, Bugarska i Kipar doprinijeli su bizantijskim umjetničkim djelima, dok su Italija i Njemačka priložile slike renesantskih velikana poput Titiana i Albrechta Durera.

Djelo ''Prophecy on Venice'' danskog umjetnika Pera Kirkebyja iz 1976. godine, jedno je od najnovijih radova na izložbi.

Izložba se otvara u subotu, 24. marta, a trajat će sve do 20. maja.