Obnovljen objekat
97

Velika koncertna dvorana sarajevskog BKC-a od sinoć na raspolaganju posjetiocima

A. B.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH sinoć je svečano predstavljena obnovljena zgrada i Velika koncertna dvorana JU "Bosanski kulturni centar KS" (BKC). Radovi su počeli u oktobru prošle godine, a obuhvatali su sanaciju bine i gledališta.

S obzirom na to da je zadnja adaptacija rađena još davne 1965., te da dugi niz godina nije bilo velikih ulaganja, menadžment BKC-a pokrenuo je ideju o obnavljanju dvorane, kako bi se sačuvala njena baštinska i historijska vrijednost i kako bi zabljesnula novim sjajem. U isto vrijeme, namjera je bila zadržati savremenost i funkcionalnost prostora, kako bi se u njemu mogli odvijati svi vidovi kulturnih dešavanja.

"Nakon obnove pozornica se širi prema gledateljima. Produžena je u polukružni oblik i spuštena na niži nivo, te je tako bliža i preglednija publici. Na taj način se dobilo dodatnih 25 kvadratnih metara korisnog prostora. Popravkom i sanacijom bine u velikoj dvorani BKC-a, poboljšani su uslovi za izvođenje svih vrsta umjetnosti, sada na pozornici sa značajno povećanom površinom i u novom izdanju. U dvorani su zamijenjeni i dotrajali podovi čime je poboljšana sigurnost, ali i akustični i vizuelni doživljaj posjetilaca", naveli su iz BKC-a.

Ovom restauracijom će, kako su istakli, u konačnici biti ispunjeni temeljni zahtjevi svake dvorane, a to su dobar zvuk, prekrasan pogled i preglednost, te udobno sjedenje.

"Renovirana je i Galerija koja se nalazi u prizemlju BKC-a. Promijenjen je kompletan strop u Galeriji, na kojem je postavljen novi materijal sa fiksnom rasvjetom. U Galeriji je postavljena i elektronska pristupna rampa za osobe koje imaju poteškoće u kretanju. Putem ove rampe olakšan je ulazak osobama iz prizemlja na sprat, u Veliku dvoranu. Sredstva za ove radove su obezbijeđena putem Ministarstva kulture i sporta KS, Općine Stari Grad i Centar, te agencije UNDP a ukupna vrijednost iznosi 127.000 KM", dodali su.

Sinoć je svečano u obnovljenoj zgradi i Velikoj koncertnoj dvorani održan koncert "Sevdah orient express – polazna stanica BKC" sa raznovrsnim programom, koji je pripremljen upravo za predstavljanje novog izgleda BKC-a. Ovom događaju je prisustvovao veliki broj ljudi i brojni uvaženi gosti.