{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Velika izložba "Tradition-Reversal" večeras u Collegium artisticumu

25.2.2014. u 12:08
0
0
Velika izložba "Tradition-Reversal" večeras u Collegium artisticumu
0
U sklopu XXX Internacionalnog festivala Sarajevska zima u Sarajevo stiže izložba "Tradition-Reversal" koju organizuje Muzej savremene umjetnosti Solun i koja je nedavno predstavljena na 4. Bijenalu savremene umjetnosti u tom grčkom gradu.
Na izložbi čije otvaranje počinje u 19 sati svoja djela će prikazati Nikos Alexiou, Stephen Antonakos, Filippo Berta, Lizzie Calligas, Vlassis Caniaris, Nikos Charalambidis, Lydia Dambassina, Christoph Draeger, Yioula Hatzigeorgiou, Khaled Hafez, Niki Kanagini, Antigoni Kavvatha, Evangelia Kranioti,Nikolaj Bendix Skuym Larsen, Maria Loizidou, Dimitris Merantzas, Micha, OliverMusovik, Irfan Önürmen, Dennis Oppenheim, Leda Papaconstantinou, NatassaPoulantza, Eugenio Tibaldi, Giorgos Tserionis, Costas Tsoclis, Costas Varotsos,Constantin Xenakis, Dimitris Xonoglou i Yang Yongliang.

Izložba obuhvata djela koja su ušla u stalnu kolekciju Muzeja savremene umjetnosti Solun. Djela – slike, skulpture, instalacije, fotografije i video projekcije – su usklađena tako da evociraju asocijacije na mediteransku regiju kao zajedničko mjesto porijekla, referentnu tačku u polju intenzivnih i dramatičnih transformacija. Kustosi izložbe Katerina Koskina i Yannis Bolis željeli su ispitati moguće postojanje zajedničkog idioma koji poprima jezičku formu i aludira čak na zajednički identitet ili zajedničku sudbinu.

Kroz ova djela iznosi se težnja da umjetnost ponudi sopstveni odgovor na izazov subverzije koja remeti status quo, koja sugeriše nove ideje i stavove i gradi javnu svijest. Umjetnost oglašava svoje prisustvo tako što evocira mitove, simbole i predstave žaljenja za moralnim i materijalnim gubitkom, za nestalima i obespravljenima, za pasivnima i ogorčenima. U regiji koja prolazi kroz duboke transformacije, ova izložba nastoji iznijeti sopstveni argument kroz djela koja grade narativne sklopove utemeljene na ličnim iskustvima umjetnika i na kolektivnim iskustvima društava iz kojih dolaze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: