Kultura
14

Veličanstvenost baleta kroz fotografije: Sedmi Balet fest počinje izložbom u galeriji "Novi hram"

Piše: Š. B.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Sedmi Balet fest bit će otvoren 22. septembra izložbom plakata i fotografija baletske umjetnosti u galeriji "Novi Hram"

Balet fest obilježava sedmu godinu održavanja te na taj način potvrđuje kako se radi o jednom kvalitetnom kontinuitetu rada festivala koji je značajan kako za umjetnost, tako i za Narodno pozorište, Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

"Festival je proces koji potiče interkulturalni dijalog između učesnika, povezuje države i kulture", rekla je Marijela Hašimbegović, direktorica NPS.

Ovakav festival je način na koji se promovišu baletna i pozorišna umjetnost, identitet naroda, a značajan je i zbog toga što je balet takva vrsta umjetnosti koja uvijek zahtijeva dodatnu podršku.

Ove godine kvantitet festivalskih dešavanja ne odgovara organizatorima, ali ono što je bitno jeste da je on zadržao kvalitet i zasigurno će obogatiti sadržaj kulturnih dešavanja u gradu.

Balet fest prolazi kroz razne procese, kvanitativno ne odgovara željama organizatora, ali ipak obogaćuje sadržaj kulturnih dešavanja u gradu

Neobična izložba koja će biti otvorena u sarajevskoj galeriji "Novi hram" poslužit će kao uvod u Balet fest, a s obzirom na to da se radi o plakatima i fotografijama na kojima je zabilježena baletna umjetnost u svoj svojoj veličanstvenosti.

"Drago nam je što imamo novi prostor, koji podsjeća na malu baletnu dvoranu koja će poslužiti za intimno druženje i gdje će se moći osjetiti blizina pokreta", kazala je umjetnička direktorica Sarajevskog baleta Edina Papo.

Izložba pod nazivom "Veliki format: Umjetnost baleta kroz plakat i scensku fotografiju 2010-2016" ima za cilj privući ljude koji se ne razumiju u balet te im dočarati svu njegovu ljepotu kroz pokrete balerina zauvijek zaleđenih na papiru i plakatu.

Umjetnici su pažljivo birali pozu balerine koja je profesionalno oblikovana, što pokazuje i kako je ovaj festival ozbiljan i festival profesionalaca.

Balet fest će trajati od 22. do 28. septembra.