Promocija u sarajevskom klubu "Lira"
0

Vehid Gunić predstavio knjigu posvećenu nobelovcu Vladimiru Prelogu

FENA
Knjiga "Prelog" dugogodišnjeg novinara i urednika RTV BiH Vehida Gunića posvećena slavnom hemičaru i nobelovcu Vladimiru Prelogu predstavljena je večeras u Napretkovom klubu "Lira" u Sarajevu.

Knjiga donosi pogled na velikog naučnika, rođenog Sarajliju, njegov rad, razmišljanja i život kroz niz susreta koje je Gunić imao s njim, ali otkriva i veliku dušu koja je krasila Preloga.

Brojnim posjetiocima prikazan je i odlomak filma "Sunčana ura nobelovca Preloga", koji je Gunić snimio 80-ih godina tokom posjete Prelogu u Švicarskoj.

O knjizi su govorili rektor Univerziteta u Sarajevu i recenzent Faruk Čaklovica, predsjednik HKD "Napredak" Franjo Topić i autor.

Čaklovica navodi da će u mozaiku Gunićevih publicističkih djela posebno mjesto zauzeti ova dokumentarna reportaža o slavnom Sarajliji Vladimiru Prelogu.

"I ovom prilikom došao je do izražaja Gunićev osjećaj za odabirom važnog, da upravo to treba napisati i osloboditi se u svakom smislu suvišnog i nepotrebnog. Ovo djelo po stilu i sadržaju prevazilazi determinante dokumentarno reportažnog eseja i daje mu elemente beletrističkog romana", kazao je on.

Razlog za to, dodao je, možda je i u tome što je glavni junak naučnik, nobelovac, humanista, antifašista i građanin svijeta.

Da je veoma važna činjenica što je objavljena knjiga o Prelogu smatra Franjo Topić, naglašavajući da je imati dva nobelovca velika čast, a posebno i jer je Prelog bio Napretkov stipendista.

"Osim što je vrhunski znanstvenik, treba podsjetiti da je tokom posljednjeg rata Prelog pokrenuo inicijativu i sakupio potpise 112 nobelovaca koji su se angažovali za zaustavljanje rata u BiH. Time je pokazao svoj odnos prema dobru i zlu", naveo je Topić.

Vehid Gunić potcrtava da je ova knjiga nastala iz njegovog protesta i pobune što se Prelogu ne oda zaslužna čast u Sarajevu, jer je po njemu umjesto nekog od gradskih trgova, imenovana ulica na vrhu Žuči.

"Pred tom činjenicom ostao sam vrlo zbunjen i zaprepašten, kao da se nobelovci i takvi humanisti rađaju svaki dan. Veoma sam volio njega i njegovu šalu, a treba podsjetiti i da je dio novca od Nobelove nagrade dao za laboratoriju u Sarajevu", istaknuo je on.