|

Vedran Smajlović zasvirao violončelo u Vijećnici nakon 26 godina

Vedran Smajlović zasvirao violončelo u Vijećnici nakon 26 godina
722
M. A.
6.9.2019. u 15:35
13
komentara
722

dijeljenja
Vedran Smajlović zasvirao violončelo u Vijećnici nakon 26 godina Vedran Smajlović
Vedran Smajlović, slavni bh. violončelista, ponovo je, nakon više od 26 godina, u sarajevskoj Vijećnici uzeo violončelo i zasvirao čuveni "Adagio".
Fotografija na kojoj Smajlović u spaljenoj i razrušenoj Vijećnici svira violončelo postala je jedan od simbola otpora agresiji na BiH. Obišla je svijet šaljući snažnu poruku o ratnom razaranju i urbicidu.

Danas su u Vijećnici Smajlovića dočekali dogradonačelnik Ivica Šarić i njegov dugogodišnji prijatelj akademik Abdulah Sidran. Šarić je Smajloviću uručio i zlatnik Grada Sarajeva.

Smajlović svira violončelo u razrušenoj Vijećnici Smajlović svira violončelo u razrušenoj Vijećnici


"Dirnut sam dočekom. Nisam godinama svirao violončelo. Ono što smo ovdje doživjeli je nezaboravno. Trčali smo da spasimo knjige iz Vijećnice koja je bila u plamenu. A, slika je nastala nekako spontano. I dalje ima veliku snagu iako je danas sve drugačije. Ovdje vidim sada život", rekao je Smajlović.

On je izrazio zadovoljstvo što se ponovo našao u Vijećnici u kojoj je, kako je rekao, posljednji put bio na otvaranju obnovljenog objekta 2014. godine.

Vedran Smajlović i Ivica Šarić Vedran Smajlović i Ivica Šarić


"Zahvalan sam na ovom dočeku. Zaista, ovo je emotivno za sve nas. Srećom, kulise za novu fotografiju su drugačije", dodao je slavni umjetnik koji je svirao u dvoranama širom svijeta.

Dogradonačelnik Šarić je istaknuo kako je s radošću dočekao prijatelja, evocirao uspomene te razgovarao o snazi i ulozi Vijećnice u kulturnom životu.

Smajlović i Šarić u društvu s Abdulahom Sidranom Smajlović i Šarić u društvu s Abdulahom Sidranom


"Iza nas su teške godine, bili smo tu i preživjeli ih. Htjeli smo dočekati našeg gosta i na izvjestan način ponovo poslati, sada pozitivnu poruku iz obnovljene Vijećnice", rekao je on.

Susretu u Vijećnici prisustvovao je i akademik Sidran, koji je naveo kako se radi o vrlo važnom trenutku i značajnom događaju za Grad i Vijećnicu.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...