Nekomercijalni festival
108

Večeri tamburica, sevdaha, rocka i humanitarna izložba u sklopu 5. Cabaret Winter Festa

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Peti po redu Cabaret Winter Fest bit će održan u Cabaretu Bosanskog narodnog pozorišta u periodu od 14. do 30. decembra u sklopu kojeg će biti održan bogat kulturno-muzički sadržaj.

Cabaret Winter Fest predstavlja zimski festival u Gradu Zenica koji za cilj ima oživjeti zimsku čaroliju i građanima ponuditi zanimljiv sadržaj u hladnim zimskim danima. Ideja je nastala 2013. godine kada su braća Ivan i Andrija Petrović održali prvi festival pod nazivom "Snježna kraljica - Zenica 2013".

Izložbe fotografija, koncerti, promocije knjiga i brojni drugi sadržaji su tradicija braće Petrović koji su na današnjoj konferenciji za novinare najavili koncert Rok grupe "Gong" i Dade Topića koji će otvoriti ovogodišnji Cabaret Winter Fest.

"Ovo je jedini festival koji je nekomercijalnog i neprofitirajućeg tipa. Ni ove godine nemamo podršku Grada Zenice, Zeničko-dobojskog kantona, ali ni Bosanskog narodnog pozorišta koje nam je poslije godine bilo partner. Uspijevamo uz lična sredstva i sredstva sponzora i nadam se da ćemo opstati i u narednom periodu", kazao je Andrija.

Ivan Petrović je prisutnim medijima danas saopćio program Cabaret Winter Festa u sklopu kojeg će biti održane i večeri taburice, tanga, izložbe fotografija, rock koncerti i brojni drugi sadržaji.

"Doživili smo peti jubilarni festival koji je u mnogo ćemu drugačiji od onih do sada održanih. Već sutra je na nastupu zenički bend 'Union', a u narednom periodu imat ćemo još brojnih sadržaja do zvaničnog otvorenja i koncerta Dade Topića. Čast nam je što je on gost našeg festivala. Ovo je festival kojim će do izražaja doći, kako grupa, tako i pojedinci", pojasnio je Ivan.

U sklopu festivala bit će održana i humanitarno-prodajna izložba fotografija, a sav prikupljeni novac će biti dodijeljen najugroženijim članovima društva i porodicama kojima je pomoć neophodna.

Uz pomoć sponzora 30. decembra bit će upriličena realizacija programa "Dan dječjeg osmjeha" u sklopu kojeg će biti realizirana podjela paketića za djecu u JU Dom porodica i Odjelu pedijatrije Kantonalne bolnice Zenica.

Svi sadržaji su besplatni za posjetioce festivala.