Počinje u 20 sati
38

Večeras završava Postfest: Pogledajte premijeru predstave "Siže za malu priču"

L. K.
Drugo izdanje pozorišnog studentskog festivala Postfest zatvorit će premijera predstave "Siže za malu priču". Ovo je diplomski i autorski projekt studenata završne godine glume Enesa Kozličića i Lazara Dragojevića.

U saradnji sa Armom Tanović-Branković, napravili su kompaktnu adaptaciju po motivima vjerovatno najpoznatije Čehovljeve drame “Galeb”, u fokus stavljajući trougao odnosa između mladog pisca Trepljova, njegove majke Irine Arkadine, i njenog ljubavnika, uspješnog starijeg pisca Trigorina.

Produkciju ove predstave potpisuje apsolvent na Odsjeku za produkciju i menadžment, Skender Bašić. Snimak predstave koju možete pogledati rađen je isključivo za on-line plasman i donosi novinu kada je u pitanju snimanje predstava u Bosni i Hercegovini.

"Principom redukcionizma, tj. apstrahiranja originalnog komada, prateći osnovnu radnju fokusirali smo se na dva ljubavna trougla od ukupna četiri koja postoje u originalnom komadu. Dakle, iz kompletne drame smo izvukli sve scene koje su ključne upravo za ova dva trougla, tj. za pomenute odnose", rekao je Kozličić.

Adaptaciju za tri glumca radili su Lazar Dragojević i Enes Kozličić uz pomoć vandredne profesorica glume na Akademiji scenskih ujetnosti Arme Tanović-Branković koja u predstavi igra dvije uloge a mentor na predstavi je prof. Senad Bašić. Snimak predstave koju možete pogledati rađen je isključivo za online plasman i donosi novinu kada je u pitanju snimanje predstava u Bosni i Hercegovini.

"Ovu diplomsku predstavu ćemo zapamtiti svi kao veliki izazov, jer je nastala tokom pandemije. Rad je počeo u stanu zbog nemogućnosti izlaska na scenu, a nakon nekoliko proba prešli smo na scenu. Na samom ispitu bilo je samo šest profesora u publici što je bilo jako tužno, niko od naših članova porodice, prijatelja, poznanika ili kolega nije mogao gledati ispit. Zato smo se odlučili nakon inicijative Skendera Bašića da snimimo ovaj ispit najbolje što možemo, kako bi on mogao da se gleda online, jer sve je danas online", kaže Kozličić.

Predstavom završava ovogodišnji pozorišni studentski festival Postfest kojeg su organizovali studenti Akademije scenskih umjetnosti a festival su podržali Pro-Budućnost (USAID,CRS), Fondacija Schuler Helfen Leben, BH Telecom, Ministarstvo kulture i sporta KS, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, Općina Centar i Centar za kulturu mladih.