Kamerni teatar 55
0

Večeras "Umri muški" 200. put

FENA
Na sceni Kamernog teatra 55 večeras će 200. put biti izvedena predstava "Umri muški", rađena po tekstu Alda Nikolaja "Nije bila peta, bila je deveta", upisujući se time na kartu jedne od najizvođenijih predstava u historiji bh. teatra.

Kako je danas na konferenciji za medije kazao direktor Kamernog teatra 55 Zlatko Topčić, toliki broj izvedbi predstavljao bi čudo i u mnogo većim gradovima.

Predstava je premijerno izvedena prije gotovo 20 godina, u februaru 1990. kao diplomski rad glumice Tatjane Šojić. Pored nje, uloge su ostvarili i Admir Glamočak te Senad Bašić.

Tada, kazao je Topčić, niko nije mogao ni zamisliti da će predstava imati takvu dugovječnost.

"Predstava ima ono osnovno - svoje fanove, publiku koja ju je gledala po desetak puta i svaki put otkrila u njoj novu istinitost ili duhovitost", ističe on.

Navodi da je iz nepretenciozne, male i niskobudžetne predstave i bez ogromnih medijskih reklama, isključivo na krilima publike napravljeno pravo čudo u bh. teatarskoj sredini.

Iznimnu vezanost za predstavu u svakom smislu, pa i emocionalnom, istaknula je Tatjana Šojić, naglašavajući da je ona već odavno postala dijelom njenog života.

U fazi pripreme predstave nije mogla ni da zamisli takav uspjeh. Glumačka ekipa je imala jedino jako dobru volju i potrebu da je na scenu postavi na najbolji mogući način. Samo uvrštavanje na repertoar Kamernog teatra 55 za glumačku je ekipu bila iznimna čast, kazala je.

"Svaki put me usreći igranje ove predstave. Radost koju obezbijedimo publici za tih sat i po neprocjenjiva je. Njeno dvjestoto izvođenje izaziva osjećaj potpunog ispunjenja, sreće i zadovoljstva", istaknula je Šojić.

"Ženski turbofolk bend", "Helverova noć" i "Pukovnik ptica", predstave su koje je Topčić izdvojio kao moguće nasljednice sličnog uspjeha, jer su već zabilježile više od 50-ak izvedbi.

Predstava je do danas gostovala u nekoliko bh. gradova.