{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Večeras u Unitic-u promovirana knjiga i CD-e Kornelija Kovača

F
25.3.2008. u 21:27
0
0
Večeras u Unitic-u promovirana knjiga i CD-e Kornelija Kovača
0
Večeras u Unitic-u promovirana knjiga i CD-e Kornelija Kovača
Poznati kompozitor Kornelije Kovač objavio je za izdavačku kuću K.K. Musicproduction izbor svojih ljubavnih pjesama na CD-u i zbirku pripovijetki "Falko i druge priče", što je drugi Kovačev izlet u svijet literature.
U organizaciji Art Zone večeras je u sali UNITIC-a upriličena proimocija knjige "Falko i druge priče", te CD-a "Ljubavne balade". O knjizi su govorili Alija Hafizović Haf i Želimir Altarac Čičak, kao i sam autor, dok su odlomke iz knjige čitali sarajevski glumci Belma Lizde Kurt i Mario Drmač.

Pripovijetke u zbirci "Falko i druge priče" obrađuju širok spektar dešavanja iz autorivog života, od 1970. godine pa do 2005. Više od tridesetak priča nalazi se u ovoj zbirci. Ima u njima puno dokumentarnog, ali i fikcije... Najviše je u njima doživljaja iz njegovog života u Beogradu.

Kornelije Bato Kovač je početkom 60-ih došao studirati na Muzičku akademiju u Sarajevu, nakon što nije položio prijemni ispit u Beogradu. U prvo vrijeme njegova strast je bio jazz, pa je formirao svoj kvartet, koji je često nastupao na tadašnjim plesnjacima u Sarajevu, ali kada se prvi put susreo s muzikom Indexa, preokupacije mu se počinju mijenjati.

Indexima je pristupio u zimu 1967. godine i s njima ostao do jeseni 1968. godine, kada se vratio u Beograd i osnovao svoju Korni grupu.

Po prestanku rada Korni grupe (krajem 1974.), Kornelije Kovač je nastavio solističku karijeru i narednih nekoliko godina njegove pjesme su pobjeđivale na svim tadašnjim festivalima, a pjevali su ih Zdravko Čolić, Zlatko Pejaković i drugi.

Potom je dvije godine živio u Londonu i svirao kao studijski muzičar, pa se opet vratio u Beograd i jedno vrijeme bio glavni suradnik Zdravka Čolića, pa producirao albume Bajage i Instruktora, Riblje čorbe, Kerbera, Posljednje igre leptira, Bulevara...

Uporedo s tim snimio je nekoliko solističkih albuma, da bi krajem 80-ih otišao u Španiju u tamo ostao šest godina. U tom periodu snimio je CD Balkan, od kojeg je zarada upućena za pomoć djeci u ratom zahvaćenoj Bosni.

Na CD-u "Najlepše ljubavne balade Kornelija Kovača" nalazi se sedamnest numera u izvedbama popularnih izvođača.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: