Kultura
1

Večeras u Sarajevu umjetnička večer Dare Stojiljković

FENA
Umjetnička večer Dare Stojiljković povodom 45 godina kreativnog rada bit će upriličena večeras u 18.00 sati u Galeriji "Mak" u Sarajevu, saopćeno je iz SPKD "Prosvjeta".

Na umjetničkoj večeri, pored interpretacije odlomaka iz dramskog i književnog opusa, bit će predstavljene knjige Dare Stojiljković (Krug-Arena" I, II,III, Monografija "Vetrovi sećanja", 2007., "Kad se kula zaljulja", poezija 2007.) i CD "Portret umjetnika" te otvorena izložba fotografija Dara Stojiljković "Kroz umjetnost i život" autora Maje Đurić-Sternberg.

O dramskom i književnom opusu Dare Stojiljković govorit će Vojislav Vujanović, pozorišni i književni kritičar.

Dara Stojiljković je rođena u Banjoj Luci 2. juna 1936. godine, a djetinjstvo je provela u Lici. Početkom Drugog svjetskog rata otac joj je odveden u logor, pa se s majkom preseljava u Kruševac. Nakon završeno učiteljske škole, upisuje studij književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1955. godine. Sljedeće godine biva primljena na Pozorišnu akademiju u Beogradu i ulazi u klasu profesora Mate Miloševića. Prvi angažman dobija u Narodnom pozorištu u Nišu.

Na sedmom festivalu malih i eksperimentalnih scena u Sarajevu 1966. ovo pozorište se pojavljuje s predstavom "Krmeći kas" Aleksandra Popovića. U predstavi se pojavila i Dara Stojiljković i dobiva ponudu da pređe u tadašnje sarajevsko Malo pozorište. Ponudu prihvata i debituje pred sarajevskom publikom u predstavi "Ljubav" Mjureja Šizgala s ulogom Helene (sa Zvonkom Zrnčićem i Hranislavom Rašićem).

Pored rada u Kamernom teatru 55, Dara Stojiljković je izvela i osam samostalnih projekata baziranih na pjesničkom djelu domaćih i svjetskih pjesnika (Aleksa Šantić, Skender Kulenović, Bisera Alikadić, Rabindant Tagore, izbor iz svjetske ljubavne poezije, Solomonova "Pjesma nad pjesmama").

Sarajevo je napustila 2. maja 1992. i nastanila se u gradu svog rođenja - Banjoj Luci, gdje i danas djeluje kao pisac, dramski umjetnik i pedagog.

Prvu knjigu poezije "Načiniću lice spokojno", objavila je 1989. godine, a potom će uslijediti još šest poetskih knjiga: "Kad ja izgubim teme", "Hleb od duše", "Zvezda na dlanu", "Let u nebo", "I biću oblak", "U prolazu".

Objavila je knjigu proze "Largo desolato" i trotomnu automonografiju "Krug-Arena". Za svoj umjetnički i humanitarni rad dobila je niz priznanja među kojima je i Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva.

Bila je i glumac godine nekadašnjeg Radio Sarajeva. Beogradski list "Nada" dodijelio joj je povelju "Veliko srce" - za "plemenitost i čovjekoljublje". Član je Udruženja pisaca Srbije i Udruženja pisaca Republike Srpske.