Kultura
0

Večeras u Sarajevu gala koncert solista baleta ruskog teatra Ekaterinburg

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Državni akademski teatar Opere i Baleta Ekaterinburg iz Rusije večeras će na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu izvesti “Gala koncert solista baleta” u okviru Balet festa Sarajevo.

Umjetnička direktorica ovog festivala Edina Papo istakla je danas na pres-konferenciji da je Gala koncert prilika da vidimo dijelove najpoznatije svjetske baletne baštine, s obzirom na to da je svoj procvat doživjela upravo u Rusiji.

"Klasični balet je ono čemu svaki umjetnik teži te sam uzbuđena što tu veliku klasiku imamo priliku vidjeti i doživjeti u Sarajevu", kaže Papo.

A umjetnički direktor Baleta Ekaterinburg Vjačaslav Slava Samodurov, naglašava da će publika večeras vidjeti klasični i savremeni baletni izraz najpoznatijih svjetskih koreografa i kompozitora.

"Veoma smo ponosni na rusku tradiciju, koju se trudimo održati i danas. Osim klasičnih stilova baleta na gala koncertu ćemo pokazati i rusku tradiciju u savremenom plesu", rekao je Samodurov.

Prvak i prvakinja Baleta Ilia Borodulin i Elena Vorobjeva koji će s ostalim članovima teatra nastupiti na večerašnjem gala koncertu izrazili su veliko zadovoljstvo zbog ponovog dolaska u Sarajevo, koji ih svaki put iznova očara ljudima i vedrim duhom.

Državni akademski teatar Opere i Baleta Ekaterinburg je jedno od najstarijih pozorišta u Rusiji, čije otvaranje datira daleke 1912. godine.

"Velika mi je čast što sam direktor teatra koji je dobio najprestižnije nagrade umjetnosti u Rusiji „Zlatna maska". Jedan smo od četiri velika teatra u Rusiji- kazao je Andrej Šiškin, direktor Baleta.

Danas Ekaterinburg balet ima bogat repertoar klasične baletne produkcije, uključujući i one nastale u posljednjih nekoliko godina kao što su Le Corsaire A. Adana (koreograf J.G.Bart, Francuska), Kameni cvijet S. Prokofieva (koreograf Andrey Petrov, Moskva), Giselle A. Adama (koreograf Liudmila Semenyaka), Ljubav i Smrt P. Bulbul ogly (koreograf Nadežda Malygina), Labudovo jezero P. Čajkovskog (koreograf Liudmila Semenyaka) i drugi.

Gala koncert prvaka i solista baleta Državnog akademskog teatra Opere i Baleta Ekaterinburg iz Rusije bit će izveden i sutra u Narodnom pozorištu u Sarajevu.