U 19 sati
0

Večeras u Galeriji Collegium Artisticum otvorenje izložbe skulptura Marka Frančeševića

N. O.
Izložba skulptura Marka Frančeševića (Foto: T. S./Klix.ba)
Izložba skulptura Marka Frančeševića (Foto: T. S./Klix.ba)
Večeras se u 19 sati u Galeriji Collegium Artisticum otvara izložba skulptura bh. umjetnika Marka Frančeševića, što će biti njegova četvrta samostalna izložba i obuhvatit će oko 100 stotinu skulptura.

Marko Frančešević je magistrirao na Odsjeku za kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, a kroz svoje likovno djelovanje bavi se modernom skulpturom, koja je veoma bliska pojmu današnjeg američkog pop arta.

"Riječ je o mojoj četvrtoj samostalnoj izložbi. Ona je do sad najveća i najreprezentativnija", otkriva Frančešević.

"Galerija Collegium Artisticum mi je omogućila da izložim gotovo sve radove koje sam radio u proteklih četiri godine, a koji su veoma slični svojim načinom izrade, materijalom i stilom", kazao je skulptor.

U stotinu skupltura koje će se naći na izložbi kazao je kako je uključio više grupa, struktura, različitih tema, različitog koncepta te kako misli da je način na koji su one izvedene i stil kojim su rađene veoma blizak i ljudima koji se ne bave likovnom umjetnošću.

"Tako da smatram da svako ko dođe da pogleda ovu izložbu može da pronađe nešto što će njemu biti interesantno", rekao je Frančešević.

Slijedom toga Marko je pozvao sve koji su zainteresovani da dođu u četvrtak na otvaranje u 19 sati, a nakon kojeg će narednih mjesec dana izložba biti otvorena za posjetioce od ponedjeljka do petka u periodu od 10 do 17 sati.