Kultura
0

Večeras u BKC-u Slovensko mladinsko gledališče

FENA
Na redovnoj konferenciji "Sarajevske zime" bilo je riječi o večerašnjem gostovanju Slovenskog mladinskog gledališča, a novinarima je predstavljen i autorski tim koji je uradio kompoziciju koja je svojevrsna hima Festivala.

Slovensko mladinsko gledališče predstavit će se večeras u Bosanskom kulturnom centru predstavom "Fragile" po tekstu Tene Štivčič, a u režiji Matjaža Pograjca.

"Fragile" je priča o ljudima iz raznih krajeva svijeta koji imaju svoje snove i misle da ih mogu ostvariti u Londonu... Njihovi se životi isprepliću i oni umjesto snova pronalaze zrelost.

Kako je istakla direktorica SMG Uršula Cetinski, karakteristika ove predstave je upotreba savremenih tehnologija, tako su u "realizaciji predstave" učestvovali i kompjuteri, kamere.... Uloge tumače: Neda R. Bric, Sebastijan Cavazza, Janja Majzelj, Marko Mlačnik, Matej Recer, Katarina Stegnar, Marinka Štern.

Specijani gost Festivala je Barbara Hendricks koja će na početku svog koncerta, koji se održava 20. marta, izvesti pjesmu "Bilo gdje-Sarajevo". Autor teksta je Mirsad Bečirbašić, kompozitor Rada Nuić, dok je aranžman uradio Sinan Alimanović.

Rada Nuić je istakla da je polaskana što je Barbara Hendricks prihvatila da otpjeva njenu kompoziciju.

  • Ova pjesma je svojevrsna hima, molitva i zahvala Sarajevu. Sama uzvedba bit će pomalo neobična, jer neće biti klasičnog orkestra, a gošća će pjesmu "Bilo gdje-Sarajevo" otpjevati na bosanskom, rekla je Nuić.