Modul memorije 2021
1

Večeras u 21 sat online izložba fotografija "Pod opsadom" fotografa Massima Sciaccae

N. O.
Večeras će u 21 sat, na zvaničnom Youtube kanalu i Facebook profilu Festivala MESS, biti emitovana posljednja ovogodišnja online izložba fotografija u okviru 26. Izdanja Modula Memorije - rad pod nazivom "Pod opsadom" jednog od najznačajnijih živućih italijanskih fotografa Massima Sciaccae.

Ove fotografije su nastale u periodu opsade Sarajeva 1993. i 1994. godine.

Povodom ove izložbe, Sciacca je napisao kratko pismo:

"Sažeti u nekoliko riječi moje iskustvo iz Sarajeva nije lako. Kada sam prvi put stigao u grad, 1993. godine, opsada je već trajala više od godinu dana. Prošla je prva teška zima i nakon strašnog proljeća obilježenog masakrima, tog ljeta rat je na nekoliko dana stao.

Ljudi su se bojažljivo vraćali na ulice, lutali tražeći esencijalne stvari i trudili se, koliko god je to bilo moguće, vratiti osjećaj 'normalnog života', uprkos mnogim užasima svakodnevnice u kojima su živjeli i kojima su bili svjedoci.

Fotografisao sam svakodnevni život tih dana, šetajući s jedne strane grada na drugu, pokušavajući razumjeti ono što se događa, sastajući se i razgovarajući s ljudima. Mnogo sam fotografisao i djecu.

Neki su se igrali ispred svojih domova, drugi su osiguravali drvo ili vodu za svoje porodice. Jedna stvar im je svima bila zajednička, nešto što je snažno izbijalo čak i iz njihovih pogleda, a to je bilo dostojanstvo. Vidio sam bol, ali i sreću. Snažan otpor koji sam tih dana osjetio kod građana i građanki Sarajeva duboko me dirnuo i to je postao glavni razlog zašto sam se godinu dana kasnije vratio, u pokušaju da nađem više odgovora na moja pitanja.

Ovaj put, zima 1994. godine, želio sam prodrijeti dublje u sam život grada i fotografisati preživjelu dušu Sarajeva. To iskustvo mi je promijenilo život. Upoznao sam i fotografisao mnoge ljude. Neki od njih postali su mi tada bliski prijatelji i još uvijek jesu.

Neki više nisu sa nama, ali još uvijek postoji snažna veza između nas. Ono što smo zajedno doživjeli bilo je i ostalo nezaboravno. Od tada sam se sve češće vraćao u Sarajevo. Ono je još uvijek dio moga života. I uvijek će biti."

Sciacca je rođen u Italiji, a dokumentarnom fotografijom se bavi od ranih 90-ih, fokusirajući svoj rad uglavnom na društvene i geopolitičke teme.

Kao fotoreporter bio je svjedok dramatičnih historijskih događaja, poput početka rat u bivšoj Jugoslaviji, opsade Sarajeva i sukoba na Kosovu. Fotografisao je krizu na Istočnom Timoru i afganistanski rat.

Nagrađen je sa World Press nagradom 1998. godine, a realizovao je nekoliko reportaža u različitim zemljama poput Hong Konga, Filipina, Francuske Polinezije, Južne Amerike, SAD-a i Afrike te je njegov rad objavljen u nekoliko časopisa i novina.