{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Večeras se otvara sajam knjiga u Frankfurtu

S
13.10.2009. u 13:40
0
0
Večeras se otvara sajam knjiga u Frankfurtu
0
Večeras se otvara sajam knjiga u Frankfurtu
U Harmonie hali Kongresnog centra Frankfurtskog sajma večeras se otvara 61. međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu. Počasni gost sajma je Kina.
Pozdravnu riječ će uputiti njemački kancelarka Angela Merkel.

Ibrahim Spahić, predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BIH prisustvuje svečanoj ceremoniji otvaranja. Na bosanskohercegovačkom štandu će u srijedu, 14. oktobra otvoriti izložbu “Grafika knjige” studenata Odsjeka za grafički dizajn ALUBiH realizovan pod mentorstvom prof. Amre Zulfikarpašić, te izložbu Historijskog muzeja u čast 820 godišnjice Povelje Kulina-bana.

Promociju bosanskohercegovačkih izdanja će od 15. do 17. oktobra realizirati književnik Veselin Gatalo, bh. komesar na Frankfurtskom sajmu.

Historija tradicionalnog Sajma knjiga u Frankfurtu datira od 15. stoljeća, kad je Johannes Gutenberg izumio prvi štamparski stroj samo nekoliko kilometara od Frankfurta.

Frankfurt je neosporno Evropski grad sajma knjiga još od 17. stoljeća, a nakon političkih i kulturnih promjena u 18. stoljeću je Lajpcig odigrao značajnu ulogu.

Od 1949. Na prvom savremonom sajmu knjiga u Frankfurtu okupilo se 205 njemačkih izlagača od 18. do 23. septembra u frankfurskoj Paulskirche.

Nakon 60 godina frankfurtski sajam knjiga je postao najveći te vrste u svijetu i zaštitni je znak globalnih aktivnosti na polju kulture.

Cjelogodišnjom uslugom i ponudom informacija za međunarodno tržište Sajam knjiga u Frankfurtu postao je svjetsko tržište ideja.

Uz specijalni program posebnog gosta Kine na 61. sajmu će se od 14. do 18. oktobra održati 26.000 raznih događaja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: