{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Večeras se otvara sajam knjiga u Frankfurtu

S
13.10.2009. u 13:40
0
0
Večeras se otvara sajam knjiga u Frankfurtu
0
Večeras se otvara sajam knjiga u Frankfurtu
U Harmonie hali Kongresnog centra Frankfurtskog sajma večeras se otvara 61. međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu. Počasni gost sajma je Kina.
Pozdravnu riječ će uputiti njemački kancelarka Angela Merkel.

Ibrahim Spahić, predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BIH prisustvuje svečanoj ceremoniji otvaranja. Na bosanskohercegovačkom štandu će u srijedu, 14. oktobra otvoriti izložbu “Grafika knjige” studenata Odsjeka za grafički dizajn ALUBiH realizovan pod mentorstvom prof. Amre Zulfikarpašić, te izložbu Historijskog muzeja u čast 820 godišnjice Povelje Kulina-bana.

Promociju bosanskohercegovačkih izdanja će od 15. do 17. oktobra realizirati književnik Veselin Gatalo, bh. komesar na Frankfurtskom sajmu.

Historija tradicionalnog Sajma knjiga u Frankfurtu datira od 15. stoljeća, kad je Johannes Gutenberg izumio prvi štamparski stroj samo nekoliko kilometara od Frankfurta.

Frankfurt je neosporno Evropski grad sajma knjiga još od 17. stoljeća, a nakon političkih i kulturnih promjena u 18. stoljeću je Lajpcig odigrao značajnu ulogu.

Od 1949. Na prvom savremonom sajmu knjiga u Frankfurtu okupilo se 205 njemačkih izlagača od 18. do 23. septembra u frankfurskoj Paulskirche.

Nakon 60 godina frankfurtski sajam knjiga je postao najveći te vrste u svijetu i zaštitni je znak globalnih aktivnosti na polju kulture.

Cjelogodišnjom uslugom i ponudom informacija za međunarodno tržište Sajam knjiga u Frankfurtu postao je svjetsko tržište ideja.

Uz specijalni program posebnog gosta Kine na 61. sajmu će se od 14. do 18. oktobra održati 26.000 raznih događaja.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: