Kultura
0

Večeras se otvara Mess 2004

NINA
Večeras će se otvoriti 44. međunarodni teatarski festival Mess 2004., i to prikazivanjem predstave “Romeo i Julija” litvanskog reditelja Oskarasa Koršunovasa.

Inventivnost i neobičnost teatarske vizure Koršunovasa predstavit će se po treći put na MESS-u. Ovaj put s Romeom i Julijom, koji predstavljaju dvije porodice, odnosno dva suparnička tabora koji se susreću u piceriji u Italiji. Ono po čemu je ova predstava zanimljiva su značenja koja sadrži masa tijesta kojom se na sceni poigravaju otjelovljeni Shakespearovi likovi, kojom Koršunovas metaforički oblikuje i interpretira tragediju o veronskim ljubavnicima!

Estetska domišljatost Oskarasa Koršunovasa, kojom se problematiziraju motivi ljubavi, mržnje, slobode i tradicije, ni ovaj puta ne izostaje. Naprotiv, Koršunovas još jedanput pronalazi način da istakne svoju duboku misaonost upisujući je u žovijalnu igru tragične romantične ljubavi.

Prema riječima direktora Međunarodnog teatarskog festivala MESS Dine Mustafića, za sada sve ide po planu, nema otkazivanja gostovanja ili izmjene termina. “Za razliku od prošlogodišnjeg MESS-a, ovog puta smo dobili dvije nove zemlje, Rusiju i Ukrajinu. Imamo veliki broj gostiju, njih oko 500, oko 200 akreditiranih novinara, ali sve teče po planu”, kazao je Mustafić dodajući da će na ovom MESS-u biti okupljena najveća svjetska imena koja su vezana uz teatar, ali MESS-ov cilj je i dalje se razvijati.

Za financiranje ovogodišnjeg MESS-a Federalno ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo odobrilo je 250.000 KM, čime su oni postali i sponzori festivala. A da svake godine organizatore festivala, tj. njihove direktore, ne muči problem finansiranja, Federalno ministarstvo kulture i sporta, odnosno ministar Gavrilo Grahovac je odlučilo da svake godine raspiše javni konkurs na koji se trebaju prijaviti organizatori kulturnih manifestacija. Ali, kako kaže Grahovac, već jedanput je raspisan konkurs na koji su se prijavili mnogi organizatori manifestacija, od općinske do državne razine.

“Stoga, ovaj put kada raspišemo konkurs, svi prijavljeni će biti vrijednosno rangirani, a od njihove kvalitete programa zavisit će razina sredstava koju ćemo dobiti. Moramo imati na umu da dva najveća festivala, Sarajevo Film Festival i MESS, moraju biti na prvom mjestu”, kazao je Grahovac. Istog mišljenja je i ministar kulture i sporta Kantona Sarjevo Ivica Šarić koji je još jedanput potvrdio da je ovogodišnji program MESS-a jedan od najboljih.