Na sceni SARTR-a
0

Večeras predstava "Rušenje Ajfelovog tornja"

FENA
Nakon premijerne izvedbe na otvaranju 51. Internacionalnog teatarskog festivala MESS predstava Kushtrima Bekteshija prema tekstu Jetona Neziraja "Rušenje Ajfelovog tornja" u nedjelju navečer će ponovo biti izvedena na sceni Sarajevskog ratnog teatra - SARTR, najavljeno je iz Festivala MESS-a.

Slijedeća izvedba je u utorak, 20. decembra, u 20 sati, a ulaznice se mogu kupiti u prostorijama Festivala MESS (Titova 54/II), radnim danom od 9 do 17 (033 200 392 ili 033 211 972) ili na blagajni SARTR-a.

"Rušenje Ajfelovog tornja“ je tragikomedija koja se bavi nekim od najaktuelnijih evropskih problema - uvođenjem zakona o zabrani nošenja nikaba u javnosti, terorizmom kao posljedicom niza globalnih političkih i vjerskih sukoba, te odnosom Zapad - Islam.

Predstava suočava kulturne podjele, nesporazume, vjerski fanatizam, nasilje i pitanje demokratije i individualnih sloboda, a iznad svega želi tretirati nerazumjevanje, stereotipe, predrasude i njihove posljedice.

U predstavi igraju: Alban Ukaj, Amar Selimović, Adi Hrustemović, Irma Alimanović i Alma Terzić.

O predstavi ...Jedan Francuz, tragajući za muslimankom u koju je zaljubljen, završava otet u jednom stanu kod dvojice islamskih ekstremista gdje proživljava pakao... Francuz je prodavač novina, koji u metrou upoznaje muslimanku pod nikabom. Sve se dešava u vrijeme donošenja zakona o zabrani nošenja nikaba u Francuskoj. Kako je u nju zaljubljen, on je želi vidjeti. Nakon što to uspije, on je više ne može pronaći. U međuvremenu, dvojica islamskih ekstremista traže izvjesnog "manijaka" koji muslimanskim ženama skida nikabe. Zabunom nailaze na spomenutog zaljubljenog lika i otimaju ga.